Grasland kleurt weer zwart van de molshopen
De aanwezigheid van mollen is op dit moment volop zichtbaar. Met name op zandgronden en droge plekken op graspercelen die verder erg nat zijn kleurt het zwart van de bulten in het veld.
Het beeld wekt de suggestie dat er sprake is van meer mollenactiviteit dan voorgaande jaren. Of dat ook echt zo is, kan niet met harde cijfers worden onderbouwd, maar het wordt door de praktijk wel bevestigd. Schade door mollen in de hand houden lukt alleen met goed onderhoud, zeggen experts.
Het bestrijden van mollen – ze paren tussen februari en april – hoort bij de voorjaarswerkzaamheden. En de tijd daarvoor begint nu, merkt Mark de Beer van Groeikracht op.
Onkruid of goede grassen
2024 was een goed jaar voor de ontwikkeling van wormen. Genoeg voedsel voor mollen, die door de milde winter van 2024 hun territorium uitbreidden. 'Op bedrijven waar mollenbestrijding niet voldoende aandacht krijgt, kan blijvende schade aan de zode ontstaan', zegt Ronald van Hal van ForFarmers.
Door de activiteit van mollen wordt de zode vaak opener en ontstaan plekken die gemakkelijk veronkruiden. 'Een molshoop wordt altijd weer groen, maar de vraag is of dat met onkruid of goede grassen is', zegt Van Hal.
Daarnaast wijzen De Beer en Van Hal op het belang van het uitvlakken van molshopen. Ze noemen dat een voorwaarde om goed ruwvoer te kunnen winnen. Een te hoog ruwasgehalte in het ruwvoer belemmert het conserveringsproces en bij geiten is het een bron voor clostridium.
Veehouders kunnen gaan slepen om molshopen uit te vlakken en al dan niet plaatselijk doorzaaien om onkruid minder kans te geven. Van Hal: 'Dan sla je twee vliegen in één klap.'
Werk voor een professional
Veel oudere melkveehouders zijn het vangen van mollen meester. Tegenwoordig wordt steeds vaker een professionele mollenvanger ingezet. Elbert de Weerd (foto) uit het Gelderse Nijbroek is zo'n professional. 'Met de meeste veehouders heb ik vaste afspraken. Ik houd bij hen het grasland onder controle en kom meerdere keren per jaar langs.'
De Weerd zette deze week klemmen op bij een melkveehouder in Wapenveld. Direct op de eerste dag was het al bingo en had hij de eerste mol gevangen. In de drogere periode pakte hij hier de lagere stukken, nu het natter is kan hij beter terecht op de hogere percelen. Morgen komt hij langs om de vangsten te checken.
In het voorjaar komt De Weerd pas mollen vangen nadat veehouders de mest hebben uitgereden. 'Dan zitten we elkaar niet in de weg.' Heeft hij de voorjaarsronde achter de rug, dan begint hij met zijn tweede baan: het scheren van alpaca's. Daarmee start hij in het zuiden en vandaaruit gaat hij het hele land door.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn FC 313 F frontmaaier
2007, P.O.A.
-
Fendt 718 S4 Profi Plus RTK
2018, P.O.A.
-
Massey Ferguson TD 868-DN
2019, € 10.500
-
Pottinger Ploeg Servo 45 M Plus (5) 46 Wc (BV) #26178
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Akkerbouw medewerker in Creil
AB Vakwerk Groep B.V. - Creil, Noordoostpolder
Allround medewerker akkerbouwbedrijf (meerdere kandidaten)
AB Vakwerk Groep B.V. - Wieringerwerf (Hollands Kroon)
Agrarisch Bedrijfsverzorger
AB Vakwerk Groep B.V. - NL
Weer
-
Zaterdag6° / 1°30 %
-
Zondag6° / 0°20 %
-
Maandag5° / -1°20 %