'Maak duurzaamheidsinspanningen meetbaar'

De stichting Biodiversiteitsmonitor pleit voor het meetbaar maken van duurzaamheidsinspanningen. Onlangs overhandigde voorzitter Ingrid van Huizen een visiedocument aan het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur. Daarin benadrukt ze de cruciale rol van kritische prestatie-indicatoren.

%27Maak+duurzaamheidsinspanningen+meetbaar%27
© Twan Wiermans

In een tijd waarin klimaatverandering steeds dringender wordt, is het essentieel dat de landbouwsector zich aanpast en duurzame praktijken omarmt. Integrale duurzaamheid moet de kern zijn van ons landbouwbeleid. Belangrijk is het meetbaar maken ervan met kritische prestatie-indicatoren (kpi's).

Deze kpi's zijn niet slechts cijfers; ze zijn de sleutel tot een integraal meetinstrument dat de sector helpt om duurzame doelen te bereiken. Met kpi's kunnen agrariërs hun prestaties meten en verbeteren. Door duidelijke doelen te stellen, kunnen boeren niet alleen hun productie optimaliseren, maar ook bijdragen aan een gezondere omgeving. Het is cruciaal dat het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur dit ondersteunt en boeren de middelen biedt om duurzaam te werken.

Het visiedocument van stichting Biodiversiteitsmonitor bundelt kennis en ervaring over het belang van het meten en monitoren van prestaties. Met een gezamenlijke set van kpi's kunnen boeren hun prestaties verbeteren zonder dat dit ten koste gaat van andere duurzaamheidsthema's of landen.

Een integrale benadering van doelsturing is noodzakelijk voor de toekomstbestendigheid van onze landbouw

Ingrid van Huizen, onafhankelijk voorzitter stichting Biodiversiteitsmonitor

De uitdagingen in de agrarische sector zijn veelzijdig en vereisen een allesomvattende aanpak. Een integrale benadering van doelsturing is dus noodzakelijk voor de toekomstbestendigheid van onze landbouw.


Haalbare doelen

Duidelijke en haalbare doelen zijn essentieel voor een gezond verdienmodel. In de huidige tijd moeten we vooruitdenken. De Biodiversiteitsmonitor biedt een uitstekende basis om te volgen wat agrarische bedrijven bijdragen aan biodiversiteit en helpt ons de voortgang in kaart te brengen. Bovendien biedt het de mogelijkheid om boeren die doelen behalen daarvoor te waarderen.

Het doel is om een nieuwe publiek-private organisatie op te richten als opvolger van stichting Biodiversiteitsmonitor. Deze organisatie gaat de doelsturing ondersteunen. Wij vragen landbouwminister Femke Wiersma om dit proces te omarmen en te versnellen. De stichting is ongerust dat, als het opzetten van deze organisatie te lang duurt, het momentum verloren gaat.

De tijd om te handelen is nu, en we kunnen het ons niet veroorloven om nog langer te wachten. Het is daarom belangrijk dat het ministerie de oproep van stichting Biodiversiteitsmonitor serieus neemt en dit proces versnelt. De oprichting van een nieuwe organisatie is een kans om alle betrokkenen – van boeren tot beleidsmakers – bij elkaar te brengen. Samen kunnen we werken aan een toekomst waarin de agrarische sector niet alleen economisch succesvol is, maar ook ecologisch duurzaam.

Stichting Biodiversiteitsmonitor heeft al belangrijke stappen gezet in deze richting. Maar nu is het aan de samenwerkende private partijen en de overheid om ervoor te zorgen dat deze inspanningen niet tenietgaan door gebrek aan ondersteuning. Laten we samen de handen ineenslaan en werken aan een toekomstbestendige landbouw die onze biodiversiteit beschermt en tegelijkertijd een solide verdienmodel voor boeren biedt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    3° / -1°
    25 %
  • Zondag
    10° / 0°
    100 %
  • Maandag
    12° / 9°
    70 %
Meer weer