Overlaadwagen is een must bij natte Limburgse aardappeloogst

Loonbedrijf Cerfontaine uit het Limburgse Berg en Terblijt heeft vorige week aardappelen gerooid op een perceel van Gaston Kallen in Noorbeek, in het uiterste zuidelijke puntje van de provincie. Daarbij maakte de loonwerker gebruik van een zelfgebouwde overlaadwagen om de vele grond die door de nattigheid meekomt, er grotendeels uit te halen. Deze tarragrond blijft op het perceel achter.

Overlaadwagen+is+een+must+bij+natte+Limburgse+aardappeloogst
© Twan Wiermans

Volgens Kallen was het rooien zonder overlaadwagen, die tussen de aardappelrooier en de kippercombinatie staat, niet mogelijk. 'Het is hier op de lössgrond nog steeds nat. Veel grond blijft aan de aardappelen plakken. Het oogsten gaat moeizaam, maar de rooier zakt gelukkig niet weg', zegt hij. Dankzij de overlaadwagen kan de kippercombinatie op de weg blijven staan, waardoor er veel minder insporing is door rooiwerkzaamheden op het perceel.

Vorig jaar besloot de akkerbouwer voor het eerst om te rooien met een overlaadwagen, omdat ook toen de oogst moeizaam verliep door natte omstandigheden. Behalve de overlaadwagen worden de aardappelen ook gereinigd bij de stortbak tijdens het inschuren. Daar komt de Limburgse ondernemer verschillende knollen tegen die zijn getroffen door natrot.


Dankzij de overlaadwagen kan de kippercombinatie op de weg blijven staan, waardoor er veel minder insporing is door rooiwerkzaamheden op het perceel.
Dankzij de overlaadwagen kan de kippercombinatie op de weg blijven staan, waardoor er veel minder insporing is door rooiwerkzaamheden op het perceel. © Twan Wiermans

'Twee weken geleden viel er een plensbui van 55 millimeter. Daardoor zijn wat aardappelen in vooral lagere perceelsgedeelten verstikt met natrot tot gevolg', zegt Kallen. Dat is voor hem een aandachtspunt in de bewaring: natrot geeft veel vocht in korte tijd waardoor het zich snel verspreidt en er in een korte periode veel vocht moet worden afgevoerd.


Rooien gaat langzamer beter

Toen Nieuwe Oogst dinsdag Kallen sprak, zei hij dat het rooien deze week langzaam beter gaat. 'In het najaar droogt de grond niet meer goed op. De bodem is hier verzadigd en er verdampt nauwelijks vocht', verklaart de teler. Hij meldt nu met de laatste loodjes van de aardappeloogst bezig te zijn.


Volgens Kallen komt de opbrengst van de fritesrassen Fontane en Challenger dit jaar op zijn bedrijf niet verder dan 50 ton per hectare. 'Ook de kwaliteit is geen topper, maar problemen met phytophthora hebben we niet. Het beheersen van deze schimmelziekte vroeg wel om meer fungicidebespuitingen dan in een normaal jaar, wat de kostprijs opdrijft. Voor de komende periode is het vooral van belang dat we het product in de bewaring goed in de gaten houden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    15° / 9°
    5 %
  • Vrijdag
    14° / 9°
    10 %
  • Zaterdag
    13° / 4°
    5 %
Meer weer