'Klanten willen niet meer anders dan overlaadwagen bij bietenoogst'

Loonbedrijf Gebr. Varekamp rooit in het Zuid-Hollandse Rockanje suikerbieten voor een klant. Onder de afvoerband van de Vervaet-bunkerrooier rijdt een nieuwe overlaadwagen. Die is gebouwd op basis van een Terra Variant-mestmachine van Holmer.

%27Klanten+willen+niet+meer+anders+dan+overlaadwagen+bij+bietenoogst%27
© Niels van der Boom

Varekamp kocht de machine gebruikt en verwijderde de Zunhammer-mestopbouw. Machinespecialist Hegro Agri Service bouwde een overlaadbak met bodemketting op het chassis.

Het loonbedrijf zet al jaren een overlaadwagen in bij de bietenoogst, maar die machine werd te klein en raakte versleten. 'We reden altijd al met een trekker en kipper mee bij klanten', legt loonwerker Jack Varekamp uit. 'Omdat wegbeheerders – zoals het waterschap en Rijkswaterstaat – in deze omgeving steeds kritischer worden op modder op de weg, zijn we met de overlaadwagen begonnen.' Klanten willen inmiddels niet meer anders. 'We hebben er zelfs klanten bijgekregen, puur vanwege de overlaadwagen.'


Hondengang

Een voordeel van de Holmer is dat hij in hondengang kan lopen. Chauffeur Geert Kon kan in het veld flink gang maken dankzij de mechanische aandrijving. De 490 pk Mercedes V6 brult behoorlijk. Hij is gekoppeld aan een Funk powershift-transmissie. Collega Pieter-Simon Koornneef, die de rooier bestuurt, kan de rooierbunker met ruim 21 ton inhoud in één keer lossen.

Het bedrijf gebruikt de machine ook voor het overladen van uien, direct op de vrachtwagen. 'We hebben nog een getrokken Dezeure-overlaadwagen die we bij de maisoogst inzetten', zegt Varekamp. 'Voor de maisoogst huurden we een tweede machine bij, maar dat is nu niet langer nodig.'


Valbeveiliging

Een opvallend detail is het achterschot dat niet omhoogklapt, maar naar achteren schuift. Hegro koos voor deze constructie om de productstroom te kunnen doseren en te voorkomen dat bieten achter de wagen vallen en zo iemand kunnen raken. Bovendien moet het systeem hufterproef zijn.

Het is voor het eerst dat dit schuifsysteem door het bedrijf wordt toegepast. De loonwerker en constructeur begonnen afgelopen winter aan het project, maar het duurde tot dit najaar voor het was geperfectioneerd. Toen kon 'D'n Overlaeter', zoals netjes in het plaatwerk is uitgesneden, pas echt in actie komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer