Minder ruimte voor emotie bij fokkerij van koeien

In de fokkerij is er in de toekomst absoluut geen ruimte voor emotie. De ideale koe wordt gefokt met behulp van kunstmatige intelligentie, rationeel denken en data, verwacht Tjebbe Huybrechts, Global Director Information Solutions bij veeverbeteringsorganisatie CRV. Hij deed deze uitspraak onlangs tijdens het jubileumsymposium van CRV in het Gelderse Nijkerk.

Minder+ruimte+voor+emotie+bij+fokkerij+van+koeien
© Johan Wissink

De melkproductie is de laatste decennia flink gestegen. Dit leidt ook tot kritiek. In de toekomst wordt er nog meer gekeken naar efficiëntie. 'Daarbij maken we gebruik van moderne technieken. We hebben meer dan ooit inzicht in het DNA. Dit willen we combineren met ongekende rekenkracht, fantastische modellen, genaamd onder de term van kunstmatige intelligentie', licht Huybrechts toe.

'Als CRV zijn we gaan koken met datawetenschap. De gegevens van 1,1 miljoen dieren op 3.500 bedrijven, poef in de pot. Voor elk van de in totaal 3 miljoen lactaties doen we er nog wat data bij en natuurlijk de gegevens van de DNA-testen', legt de CRV-man uit.


Genetische verwachting

'Op basis van die informatie kunnen we bij een dier een genetisch profiel neerzetten en daarmee ook de genetische verwachting. Zo kun je ook voorspellen wat een dier presteert op een ander bedrijf, onder andere managementomstandigheden. Hierdoor kun je niet alleen de prestatie van het dier en het management ontrafelen', zegt Huybrechts.

We kunnen zien dat in een veestapel een potentieel zit dat niet wordt benut

Tjebbe Huybrechts, Global Director Information Solutions bij CRV

Dit kan niet alleen bij melkproductie, maar ook bij bijvoorbeeld celgetal. 'Dat is op te lossen met genetica, maar bij ernstige problemen is het geen genetisch probleem. Dan kun je een veehouder beter een andere aanpak adviseren', stelt de CRV-man.

Maar ook op andere manieren ziet Huybrechts rendement door het veranderen van het bedrijf. 'Door het management verder te verbeteren, kunnen we naar een hogere melkproductie gaan. We kunnen zien dat er in de veestapel een potentieel zit dat niet wordt benut', zegt hij.


Hittestress

Ook ziet de CRV-man kansen als het gaat om hittestress. 'Een boer wil weten wat hittestress zijn bedrijf kost. We kunnen kijken wat de impact op zijn bedrijf is. Tussen bedrijven kan het zomaar 10.000 euro in opbrengst schelen. Dat kun je laten liggen, maar je kunt ook kijken of het goed is om te investeren in maatregelen. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld tochtdetectie.'

Het onderzoek van CRV loopt nog. De verwachting is dat de eerste aspecten vanaf volgend jaar op de markt komen.


Vaarzenkampioen

Dat met data veel kan, heeft Huybrechts al eens bewezen. 'De door mij gefokte vaarzenkampioen op Agriflanders was er zonder data nooit geweest. De grootmoeder had veel genetisch potentieel dat aanvankelijk niet uit de verf kwam.'

Van de drie nakomelingen brak de genetisch gezien beste koe haar poot. 'Iedereen adviseerde me met die andere twee verder te fokken. Maar wie was de moeder van deze kampioen? Die overwinning bezorgde me tranen. Verlies nooit de passie, maar win met data.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    15° / 9°
    5 %
  • Vrijdag
    15° / 9°
    5 %
  • Zaterdag
    13° / 3°
    5 %
Meer weer