Genosource Captain aan kop bij stierindexen

Na zes stierindexdraaien in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk aan kop in de ranglijst te hebben gestaan, staat de stier Genosource Captain nu ook bij de stierindexen zwartbont in Nederland bovenaan. De stier van ST Genetics Holland stoot Delta Reloader naar de tweede plaats.

Genosource+Captain+aan+kop+bij+stierindexen
© Han Hopman

Op basis van Amerikaanse fokwaarde scoort Genosource Captain veel melk, vet en eiwit in zijn index. Dat resulteert in veel kilo's vet en eiwit. Wat betreft exterieur heeft de stier in de Verenigde Staten een gemiddelde score voor benen en een vererving van functionele gezonde uiers.

Daarbij zijn de koeien gemiddeld iets kleiner, efficiënt en scoren ze goed voor levensduur, stelt ST Genetics. 'Captain past daar goed wat betreft melk en bouw. Ook in Nederland is er vraag naar dit type koeien', zegt een woordvoerder.


Populair

ST Genetics Holland hoopt binnenkort sperma van Genosource Captain te kunnen gaan importeren. Genosource Captain is een Legend-stier. Dat betekent dat er alleen maar vrouwelijk gesekst sperma van beschikbaar komt en dat het sperma op contractbasis wordt aangeboden. De beschikbaarheid is krap, omdat Genosource Captain in de hele wereld populair is.

ST Genetics Holland overlegt met het hoofdkantoor van ST Genetics in de Amerikaanse staat Texas om toch sperma van Genosource Captain te kunnen importeren om deze vervolgens te kunnen vermarkten.

In de top 5 bij zwartbont op basis van dochtergeteste stieren gooit wat betreft exterieur Willem's Hoeve Woody van CRV hoge ogen met 110 voor totaalexterieur.


Roodbont

Bij roodbont is het stuivertje wisselen. De nummer drie van de vorige draai, in april, CRV-stier Poppe Freestyle, ruilt met Semex-stier Westcoast Swingman, de koploper van april. Doordat KI Samen-stier Poppe Kayne op de tweede plaats staat, is het kopduo hier gefokt door het melkveebedrijf van Jan, Ingrid en Julia Poppe in Zwolle.

Ook een topper van Nederlandse bodem is Drouner Altitude van Drouner Holsteins in het Drentse Drouwenermond. Dat de stier naast een goede productieverervering, met een plus voor gehalten met 110 ook goed scoort voor exterieur, was in juni in de ring in het Overijsselse Mariënheem te zien tijdens de Nationale Roodbont Show.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 6°
    10 %
  • Zondag
    19° / 7°
    10 %
  • Maandag
    20° / 10°
    30 %
Meer weer