Fokstier van de kaart na misvormde kalveren

Een fokkerijorganisatie is gestopt met de verkoop van sperma van een stier, omdat in het najaar van 2023 bij diergezondheidsdienst Royal GD meldingen binnenkwamen van kalveren met aangeboren afwijkingen. Deze stier bleek telkens de vader. De fokkerijorganisatie doet verder onderzoek.

Fokstier+van+de+kaart+na+misvormde+kalveren
© Hanneke de Boer

Dat meldt Royal GD in de diergezondheidsmonitoring over het jaar 2023. Een melkveebedrijf meldde afwijkingen bij meerdere kalveren. De meest opvallende waren extra tanden bij het oor, dubbele bekkens, grote oren en fatale misvormingen als gevolg van het niet sluiten van de buikwand.

Bij drie kalveren die voor pathologisch onderzoek zijn aangeboden, werd een stoornis in de embryonale ontwikkeling verondersteld. Opvallend genoeg werd eerder in 2023, in het kader van de pilot 'Afwijkend geboren kalveren', ook een kalf van dezelfde stier met misvormingen aangeboden. Dit kalf was aan beide kanten voorzien van een gedeeltelijk ontwikkelde onderkaak bij het oor.

De fokkerijorganisatie maakt geen gebruik meer van het sperma van deze stier en doet nader onderzoek naar de mogelijke oorzaak van deze misvormingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer