Dierenarts adviseert proefopstelling van vrijloopkraamhok te maken
Het vrijloopkraamhok wordt de toekomst op vermeerderingsbedrijven. Varkensdierenarts Rita Schuttert-Wilps van De Oosthof bezocht voor een klant verschillende systemen. Maak een proefopstelling is haar advies aan zeugenhouders die overwegen te investeren in vrijloopkraamhokken .
De Oosthof heeft al varkenshouders als klant die werken met vrijloopkraamhokken. Stuk voor stuk zijn zij positief, maar dat is wat early adopters typeert, zegt Schuttert. In zijn algemeenheid geldt dat zeugen in een vrijloopsysteem rond het werpen rustiger en vlotter zijn.
Onder haar klanten merkt de dierenarts dat het onderwerp 'vrijloopkraamhok' leeft. Niet dat ze veel concrete plannen hebben, maar door de wijzigende dierenwelzijnswetgeving denken ze erover na. Investeren in vrijloopkraamhokken brengt een kostprijsstijging per big van 5 tot 12 procent met zich mee.
Ervaringen van collega's
Zowel bij nieuwbouw als bij inpassing binnen de bestaande gebouwen zijn er verschillende systemen en verschillende keuzemogelijkheden. Ondernemers die al werken met een vrijloopkraamhok, delen hun ervaringen graag met collega's. 'Maak daar gebruik van. Kom je op bijvoorbeeld het vijfde bedrijf, dan kijk je toch weer anders dan bij het eerste bedrijf', zegt Schuttert.
Het is een nieuwe situatie, die voor jou als ondernemer ook nieuw is
Ook adviseert de dierenarts varkenshouders eerst een proefopstelling te maken. 'Ervaar wat bij jou en jouw bedrijf past. Wat bij de een werkt, hoeft bij jou niet te werken.'
Bovendien is het in een vrijloopkraamhok anders werken dan in een traditioneel kraamhok. 'Het is een nieuwe situatie, die voor jou als ondernemer ook nieuw is. Dat moet je ervaren', benadrukt Schuttert.
Veilig kunnen werken en een vluchtmogelijkheid noemt de dierenarts nog aandachtspunten. De ervaring leert dat een zeug met biggen erg beschermend kan zijn.
Gemiste kans
Wat Schuttert in het bijzonder opviel bij de bedrijven die ze bezocht, is dat over de plek van het voerbakje voor de biggen vaak niet goed is nagedacht. Als mogelijke oorzaak noemt ze het feit dat het voerbakje voor de biggen niet standaard in het hok staat. Ze spreekt van een 'gemiste kans', wanneer het voerbakje weggefrommeld staat in bijvoorbeeld het biggennest.
'Biggen in een vrijloopkraamhok kunnen harder groeien en moeten om die reden goed worden bijgevoerd. Dan komt het niet goed, wanneer biggen alleen met de zeug kunnen mee-eten. Ze moeten zelf ook een goede vreetplek hebben', legt de dierenarts uit.
Biggen leren vreten van de zeug. Dat ze kunnen mee-eten uit de trog van de zeug, juicht Schuttert toe. Maar voor haar staat voorop dat de zeug goed moet kunnen eten, zodat ze voldoende zog kan produceren en zo min mogelijk conditie zal verliezen.
'Als de zeug niet gemakkelijk uit haar voerbak kan vreten, doordat die bijvoorbeeld ondiep en klein is, dan span je het paard achter de wagen. In mee-eetsystemen zie je vaak een klepelbak. Daar heb ik om die reden gemengde gevoelens over', zegt de dierenarts.
Moedereigenschappen
Zeugen met een goede fokwaarde voor moedereigenschappen zijn niet alleen in kraamhokken, maar ook in vrijloopkraamhokken betere moeders. Ze hebben een kleiner aantal doodgeboren biggen en de biggensterfte door doodliggen ligt lager. 'De bigoverleving is 8,5 procent hoger dan bij zeugen met slechtere' moedereigenschappen', stelt Chiara Lipori tijdens een studiedag van AgruniekRijnvallei over vrijloopkraamhokken. Lipori deed promotieonderzoek naar de mogelijkheden van selectie onder zeugen met goede productie- en moedereigenschappen bij losse huisvesting. Er is variatie en die biedt ruimte voor selectie, luidt de conclusie van Lipori.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gewichtblok 1050 KG BOX ECO
Gebruikt, P.O.A.
-
Valtra N 175 direct met RKT- GPS
Gebruikt, P.O.A.
-
Claas Celtis 436 RX
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (LH) #433240
Gebruikt, € 3.289
Vacatures
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Weer
-
Vrijdag10° / 3°10 %
-
Zaterdag11° / 6°10 %
-
Zondag12° / 6°10 %