'Kabinet mogelijk gedwongen tot vergaande stikstofmaatregelen'

Het kabinet kan op korte termijn worden gedwongen tot vergaande stikstofmaatregelen. Ambtenaren slaan hierom alarm in een vertrouwelijk document aan de meest betrokken ministers. Dat meldt RTL Nieuws op basis van bronnen.

%27Kabinet+mogelijk+gedwongen+tot+vergaande+stikstofmaatregelen%27
© Job Hiddink

Ambtenaren waarschuwen voor 'aanzienlijke sociaal-maatschappelijke en financiële consequenties' omdat er 'binnen zeer korte tijd een hoge stikstofreductie moet worden gerealiseerd', zo staat volgens RTL Nieuws in de notitie.

De aanleiding voor de notitie is een rechtszaak die Greenpeace al in 2023 heeft aangespannen. Hierin stelt de milieuorganisatie dat de uitstoot van stikstof voor eind 2025 sterk moet zijn teruggedrongen, anders is de schade aan de natuur onherstelbaar. Greenpeace heeft een rode lijst opgesteld met negentien natuurtypes die in zeer slechte staat zijn, verspreid over tachtig gebieden.

De milieuorganisatie is naar de rechter gestapt om maatregelen van het kabinet af te dwingen. Als de rechter Greenpeace in het gelijk stelt, moet in een of meer van die gebieden de stikstof voor eind volgend jaar fors worden teruggedrongen. Het kabinet moet dan met maatregelen komen die aantoonbaar effect hebben.

Tweede Kamer waarschuwt

Tijdens de behandeling van de landbouwbegroting vorige week in de Tweede Kamer werd landbouwminister Femke Wiersma door diverse partijen gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van de rechtszaak die Greenpeace heeft aangespannen.

VVD-Kamerlid Thom van Campen herinnerde de bewindsvrouw eraan dat in de eerdere zaak het verweer van de Staat was gebaseerd op het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Door dit deel van de stikstofaanpak is door het huidige kabinet een streep gezet. 'Als dat wegvalt, dan moet daar dus iets voor in de plaats komen. Dat is waar ik de minister toe oproep', zei Van Campen.

Inventarisatie

De VVD'er kreeg voor zijn oproep steun van GroenLinks-PvdA. Volgens Tweede Kamerlid Laura Bromet stond de Greenpeace-zaak al in een inventarisatie van risico's die tijdens de kabinetsformatie door Pieter Omtzigt (NSC) was opgevraagd. Bromet vroeg tijdens het begrotingsdebat waarom daar met het schrappen van het NPLG geen rekening mee werd gehouden.

Wiersma zei hard te werken aan alternatief beleid voor het NPLG en dat daarbij alles wordt gedaan om de gerechtelijke bezwaren te ondervangen. Wiersma's streven is om deze plannen voor het einde van het jaar met de Tweede Kamer te delen.

Greenpeace verloor op 6 juni een kort geding tegen het stikstofbeleid van de overheid. De milieuorganisatie begon daarom een bodemprocedure waarvan de eerste zitting gepland staat op 12 november bij de rechtbank in Den Haag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    15° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 10°
    20 %
  • Zaterdag
    18° / 10°
    10 %
Meer weer