Kortgeding Groningse boeren tegen Wiersma om 'oneerlijke' mestregels

Tientallen Groningse boeren hebben een kortgeding aangespannen tegen minister Femke Wiersma om strengere mestregels van tafel te krijgen. Ze willen dat de rechter voor 1 januari uitspraak doet, omdat ze vanaf dan nog minder mest mogen uitrijden over hun grond.

Kortgeding+Groningse+boeren+tegen+Wiersma+om+%27oneerlijke%27+mestregels
© Bram Buruma

Het gaat om agrariërs die met hun bedrijf in met nutriënten verontreinigde gebieden (NV-)gebieden liggen; plekken waar te veel stikstof en fosfaat in het water zit. Het Rijk heeft in de afgelopen jaren diverse NV-gebieden aangewezen. Hiervoor is gekeken naar de verontreiniging van het grond- en oppervlaktewater. In zulke gebieden geldt een lagere stikstofgebruikersnorm, wat betekent dat er minder mest mag worden uitgereden. Dat is dit jaar 5 procent, volgend jaar 20 procent.

Het Rechtskundig Bureau voor de Landbouwer is een vereniging van landbouwers die zich al ruim honderd jaar inzet voor rechtsbijstand aan Groningse boeren. Volgens het bureau bevat het water in het gebied langs de Waddenzee van nature meer fosfaat dan elders. 'Dat kun je de boeren niet aanrekenen', zegt voorzitter Albrechtus Tebbens Torringa.


Nul op het rekest

De vereniging verzocht het ministerie van LVVN dit voorjaar per brief om af te zien van de 'korting'. 'Maar we kregen nul op het rekest. Daarom proberen we nu op een andere manier ons gelijk te halen, via de rechter.'

Het bureau spant namens ongeveer veertig boeren een kortgeding aan. De deelnemers moeten allemaal 250 euro bijdragen aan de proceskosten. 'De uitspraak is onvoorspelbaar. Voor ons, maar ook voor de minister', aldus Tebbens Torringa. 'Als we winnen, kan het zijn dat de hele regeling op de schop moet.'

Volgens het Rechtskundig Bureau voor de Landbouwer verdienen de boeren minder geld aan hun gewassen als ze minder mest kunnen gebruiken. Ze willen via het kortgeding dan ook een financiële compensatie afdwingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer