Waalse veehouders krijgen steun voor schade door blauwtong

De Waalse regering kondigde vorige week aan maximaal 17 miljoen euro vrij te maken voor veehouders die zijn getroffen door blauwtong. Vlaanderen volgt dit voorbeeld niet, al dringt landbouworganisatie ABS hier wel op aan. In Nederland laat landbouwminister Femke Wiersma onderzoeken of er onevenredige marktschade is door blauwtong, voordat ze besluit bij te springen.

Waalse+veehouders+krijgen+steun+voor+schade+door+blauwtong
© Pixabay

Landbouworganisatie ABS waarschuwt dat de gevolgen van het blauwtongvirus niet moeten worden onderschat. 'We hebben gevraagd aan minister Jo Brouns om de getroffen bedrijven naar analogie met Wallonië te steunen', zegt Mark Wulfrancke van ABS. Ook Boerenbond ziet het liefst dat er in Vlaanderen soortgelijke maatregelen komen als in Wallonië.

De Vlaamse landbouwminister Brouns heeft volgens een bericht op vilt.be aangegeven dat hij om budgettaire redenen niet in een steunfonds kan voorzien, zoals in Wallonië wel gebeurt. Daar trekt de minister van Landbouw Anne-Catherine Dalcq 15 tot 17 miljoen euro uit voor landbouwers die zijn getroffen door blauwtong. Het plan voorziet in een specifieke vergoeding per dood dier en een vergoeding voor de mate waarin de veestapel is getroffen. Het totale steunbedrag is beperkt tot 15.000 euro.

Volgens ABS is het nodig de blauwtongproblematiek Europees te bekijken. 'Blauwtong is geen probleem van één land. Er is nood aan een Europese aanpak. Goed vaccineren zal de basis vormen. En dat met een gecoördineerde aanpak, zodat we gezamenlijk kunnen optreden tegen het virus.' Boerenbond plant vandaag, 17 oktober, een overleg in met landbouwminister David Clarinval van België.

Onderzoek naar steunmaatregelen

België heeft de Europese Commissie gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijkheden tot Europese steunmaatregelen uit de crisisreserve, vanwege de uitbraken met blauwtong door heel Europa. Maar een oproep tot het nemen van Europese maatregelen is nog geen formele aanvraag tot steun. Daarnaast heeft de commissie ook duidelijk gesteld dat de crisisreserve niet is bedoeld om individuele houders te compenseren bij dierziekten.

LTO Nederland heeft landbouwminister Femke Wiersma opgeroepen ook zo snel mogelijk een aanvraag in te dienen bij de Europese Commissie voor de beschikbaarstelling van crisisfondsen.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van LVVN kan de overheid eventueel bijspringen als er sprake is van onevenredige schade voor houders of bij marktverstorende omstandigheden. Daarom laat Wiersma nu onderzoek doen naar de economische gevolgen en de omvang van de marktschade voor schapenhouders. De resultaten worden in januari van 2025 verwacht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 9°
    10 %
  • Zaterdag
    13° / 7°
    5 %
  • Zondag
    11° / 4°
    5 %
Meer weer