Ondanks lager uitvalpercentage toch hoge oversterfte bij schapen

Door vaccinatie tegen blauwtong is de sterfte bij schapen die blauwtong hebben gekregen dit jaar gemiddeld gedaald van 75 procent naar 13 procent. Toch wordt een kanttekening gezet. 'Omdat veel schapen ziek zijn geworden, zijn toch ruim 40.000 schapen meer gestorven dan normaal', aldus de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie (NSFO).

Ondanks+lager+uitvalpercentage+toch+hoge+oversterfte+bij+schapen
© Jorien Slager

Vaccinatie tegen blauwtong heeft er niet voor kunnen zorgen dat schapen dit jaar helemaal niet besmet zijn geraakt met het virus. En omdat de uitbraken dit jaar al op 14 juni begonnen – tegenover 5 september in 2023 – zijn veel meer dieren besmet geraakt.

Volgens Reinard Everts, schapendokter en directeur van de NFSO, lag de mediaan (het midden van de cijfers over het aantal besmette dieren per bedrijf) in 2023 op 20 procent. Dit jaar is dat veel hoger. 'Op bedrijven die begin juli de eerste zieke dieren hadden, was de mediaan maar liefst 78 procent. Per bedrijf zijn dus circa vier keer zoveel dieren ziek geworden.'


Variatie in ziekteverschijnselen en sterfte

De ziekteverschijnselen bij de schapen varieerden dit jaar sterk en er waren ondanks vaccinatie nog steeds ernstig zieke dieren. Andere ziekteverwekkers, zoals de rode lebmaagworm, hebben ook invloed gehad dit jaar. Verder varieerde ook de sterfte onder schapen sterk per bedrijf. Er zijn bedrijven waarbij de sterfte heel beperkt bleef en bedrijven waar de sterfte opliep tot misschien wel 50 procent.

Gemiddeld genomen ligt de sterfte bij de zieke dieren wel lager dan vorig jaar. Gemiddeld komt het cijfer voor dit jaar uit op zo'n 13 procent. Vorig jaar was dit 75 procent. De oversterfte bedraagt van 1 juli tot en met 26 september 40.498 dieren meer dan normaal in deze periode.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    13° / 9°
    20 %
  • Maandag
    12° / 5°
    50 %
  • Dinsdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer