Kalf kan drager zijn van blauwtongvirus
Een levend geboren kalf kan drager zijn van het blauwtongvirus. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Bioveterinary Research en diergezondheidsdienst Royal GD. Via deze weg kan blauwtong mogelijk de winter overleven en volgend jaar dienen als besmettingsbron.
Het onderzoek is uitgevoerd om inzicht te krijgen in de effecten van blauwtong serotype 3 tijdens de dracht bij runderen. Eerder dit jaar toonde het onderzoek al aan dat dit virustype van koe op kalf over kan gaan tijdens de dracht, de zogenoemde verticale overdracht. Ook werd het virus aangetoond in een doodgeboren kalf met bijpassende hersenafwijkingen.
Van de 34 onderzochte droge koeien bleken 32 dieren antistoffen te hebben tegen het blauwtongvirus. Acht levend geboren kalveren uit deze 32 moederdieren zijn direct na de geboorte, voordat de biest is gedronken, gevolgd. Uit deze acht kalveren zijn bij één kalf zowel het blauwtongvirus als de antistoffen in het bloed aangetoond.
Positief na dertig dagen
Dit kalf testte na dertig dagen nog steeds positief op het blauwtongvirus. Bij de andere kalveren zijn geen blauwtong serotype 3 en/of antistoffen aangetoond. Bij het kalf dat na dertig dagen nog besmet was, is na euthanasie sectie verricht. Daaruit is duidelijk geworden dat het dier een zogeheten hydrocephalus had, wat betekent dat de grote hersenen deels niet waren aangelegd. Deze ruimte was gevuld met vocht.
Onderzoek toont verder aan dat kalveren geboren kunnen worden met het blauwtongvirus en dat dit virus enige tijd in het kalf aanwezig blijft. Ook al gaat het in dit onderzoek slechts om één levend kalf en is onzeker of het virus in het kalf nog besmettelijk is, het toont wel aan dat niet alle kalveren die tijdens de dracht besmet raken dood worden geboren.
Potentiële besmettingsbron
De onderzoekers stellen dat er komende winter en in het voorjaar dus levende kalveren kunnen worden geboren die het blauwtongvirus enige tijd bij zich dragen. Knutten kunnen dat virus oppikken en verspreiden binnen en buiten het bedrijf. Verplaatsing van deze kalveren naar vleeskalverbedrijven of bij keuringen kan ertoe leiden dat blauwtong zich verspreidt naar plaatsen waar dit nog niet aanwezig is.
Het advies is daarom om runderen, inclusief jongvee te beschermen tegen serotype 3 door te vaccineren, opstallen en het aanzetten van ventilatoren in de stal. Daarbij is het advies om bij alle behandelingen, zoals onthoornen, en/of vaccineren van kalveren één naald per dier te gebruiken. Dat voorkomt het verspreiden van het blauwtongvirus via de naald.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 6130
1995, € 16.500
-
Valtra N 175 direct met RKT- GPS
Gebruikt, P.O.A.
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (LH) #25121
Gebruikt, P.O.A.
-
Andex 300
Gebruikt, € 1.250
Vacatures
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Woensdag8° / 6°80 %
-
Donderdag8° / 3°70 %
-
Vrijdag7° / 1°20 %