Van der Plas vraagt kabinet varkens- en pluimveehouders te ontzien in mestplan

BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas vraagt het kabinet om de varkens- en pluimveehouderij te ontzien in de mestplannen. Die mestplannen zijn onlangs gepresenteerd door landbouwminister en partijgenoot Femke Wiersma, Ze benoemde dit woensdagavond tijdens de algemene politieke beschouwingen.

Van+der+Plas+vraagt+kabinet+varkens%2D+en+pluimveehouders+te+ontzien+in+mestplan
© Dirk Hol

Volgens Van der Plas betekent dat niet dat ze het plan wil torpederen of wil schuiven met de afroompercentages richting de melkveehouderij. 'Ik vraag naar wat er mogelijk is. De vraag stellen is de onderbouwing krijgen. Nee is ook een antwoord. Maar we weten ook dat het plan nog niet in beton is gegoten. Er komen nog evaluatiemomenten. Ik wil dan alle informatie compleet hebben, zodat ik een afweging kan maken.'

De BBB-leider vindt het niet correct dat in die twee sectoren ook wordt afgeroomd. 'Die sectoren hebben de mestverwerking al jaren op orde.' Tegelijkertijd erkent ze dat de afroompercentages lager zijn dan in eerdere plannen van Wiersma's voorganger Piet Adema. Toch wil ze van het kabinet horen of zij haar plannen kan aanpassen en varkens- en pluimveehouders kan uitzonderen op de aangescherpte mestregels.

Helemaal onverwacht komt het verzoek van Van der Plas niet. Het mestplan van Wiersma kreeg na publicatie kritiek uit de agrarische sector, toch een belangrijk deel van de BBB-achterban. De partij plaatste toen zelf ook kanttekeningen.


Regeringsverantwoordelijkheid

Van der Plas erkent verder dat het nemen van regeringsverantwoordelijkheid soms ook betekent dat er compromissen worden gesloten en impopulaire maatregelen worden genomen. Ze zegt dat ze laf was geweest als haar partij het ministerie van Landbouw aan zich voorbij had laten gaan. 'Ik wil verantwoordelijkheid nemen, ook als boeren daardoor boos op me worden.'

De kritiek die de BBB-fractievoorzitter heeft, moet dan ook niet worden gezien als kritiek op haar partijgenoot Wiersma. 'Ik vind dat Wiersma het hartstikke goed doet, ook met de pijnlijke keuzes die ze maakt', zegt ze.

Tegelijkertijd constateert Van der Plas dat 146 punten uit het verkiezingsprogramma van BBB in het regeerprogramma terecht zijn gekomen. 'Ik weet dat veel boeren best positief zijn over het toekomstperspectief dat we met het regeerakkoord geven.'


Schuiven met fondsen

BBB voelt weinig voor het plan van CDA-fractievoorzitter Henri Bontenbal om 5 miljard euro uit het klimaatfonds te halen en dat in te zetten voor de transitie van de land- en tuinbouw. Dat heeft ze laten weten in antwoord op vragen van Bontenbal. Van der Plas verklaart dat ze geen voorstander is van fondsen in het algemeen omdat de praktijk volgens haar aantoont dat er mee wordt geschoven van het ene fonds naar het andere waarbij het doel uit het oog wordt verloren.

'Dat was ook het probleem dat wij hebben met het transitiefonds van het vorige kabinet. Het meeste was bestemd voor uitkoop van boeren. We waren niet overtuigd dat het transitiefonds goed besteed zou worden. Daarom hebben we tegen gestemd', zegt Van der Plas.

Daarom is de BBB-fractievoorzitter blij dat in het regeerprogramma over meerdere jaren 10 miljard is uitgetrokken voor de land- en tuinbouw. Een deel is voor agrarisch natuurbeheer – 5 miljard euro over meer jaren – en de rest voor onder meer innovatie en een brede vrijwillige opkoopregeling. 'Maatregelen die vooral gericht zijn op blijvers.'

Minister-president Dick Schoof beantwoordt donderdag namens het kabinet de vragen die door de Kamerleden zijn gesteld tijdens de algemene politieke beschouwingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer