Terug in de schoolbanken om melkveevak te leren

Sinds begin september volg ik een opleiding in de melkveehouderij. Het is voor mij acht jaar geleden dat ik ben afgestudeerd en mijn rechtenstudie heeft vrij weinig met melkveehouderij te maken. Vandaar dat ik het tijd vond om mij eens in de theorie achter het houden van melkvee te verdiepen.

Terug+in+de+schoolbanken+om+melkveevak+te+leren
© Dirk Hol

De gemiddelde leeftijd van mijn groep is twintig jaar. Opmerkingen als 'ach, je bent nooit te oud om te leren' en 'jij komt toch echt uit 1980?' vlogen mij al om m'n oren. Maar het gaat er uiteindelijk om dat ik daar iets leer. Voor mezelf, maar ook om eens kritisch en op een andere manier naar ons bedrijf te kunnen kijken. Zijn er punten die we kunnen verbeteren?

Ik hoop ook meer onderbouwend te kunnen discussiëren. Dan heb ik het over de discussie met de maatschappij, maar ook in het bedrijf met Wim. Ik heb overigens alle vertrouwen in hem en voer de werkzaamheden en het management uit op zijn manier, omdat ik dat zo van hem heb geleerd. Maar het lijkt mij fijn om ook daadwerkelijk te kunnen onderbouwen waarom wij de dingen doen zoals we ze doen. En natuurlijk om verbeteringen door te voeren waar dat mogelijk is.

In de opleiding begonnen we bij de bodem. Calcium, magnesium, zwavel, kalium, stikstof en ga zo maar door. Allemaal begrippen die ik weleens langs had zien komen. Maar wat het nu precies inhield, dat wist ik niet. De eerste dagen moest ik flink mijn best doen om de les te kunnen volgen.

Ik wil kunnen onderbouwen waarom wij de dingen doen zoals we doen

Ilse Boersen, melkveehouder in Hippolytushoef (NH)

Na de laatste keer kwam ik echter thuis op de boerderij en zei ik tegen Wim dat ik er wel vertrouwen in heb dat ik het ga begrijpen. Dat het beeld voor mij steeds duidelijker wordt en dat de puzzelstukjes aardig in elkaar beginnen te vallen. Hij reageerde: 'Dat is mooi. Ik dacht eigenlijk dat de opleiding te hoog gegrepen voor je zou zijn, omdat je zelf geen achtergrondkennis hebt'. Het is altijd fijn als het dan meevalt.

Ook kijken we binnen de opleiding naar het boekhoudrapport. Hoeveel rente heb je in het afgelopen boekjaar betaald? Hoe is de solvabiliteit van het bedrijf? Ook weer dingen waar ik zelf niet veel bij stil heb gestaan, maar die toch belangrijk zijn.

Het eerste notitieblokje heb ik intussen volgeschreven. We krijgen les van praktijkdocenten, maar ook lezingen van gastsprekers. De afgelopen keer sprak iemand over de uitvinding van kunstmest met een tikkeltje filosofie. Echt fantastisch vind ik dat.

Ik moet wel weer wennen aan het huiswerk; er echt even voor gaan zitten en mij verdiepen in de stof. Wat ik verder super vind, is dat de stof gelijk toepasbaar is. Bijvoorbeeld: welke grassoorten staan op onze huiskavel? Je kunt zo naar buiten lopen om te kijken. Of aan Wim vragen natuurlijk...

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer