'Met keuring het gevoel dat ik examen moet doen'
Keuringen horen bij het reilen en zeilen op de boerderij. Dat is goed, want het werk moet op een juiste wijze gebeuren. Desalniettemin is het af en toe wel een gedoe en zorgt het voor de nodige organisatie en planning.
Elk jaar hebben wij een keuring van het COKZ voor onze werkwijzen in het ijs en de zuivel. Hierbij willen ze alles weten over de critical control points. Daar hoort ook de visuele inspectie van de bereidingsruimte bij. Voorafgaand aan deze keuring ben ik altijd een beetje zenuwachtig. Het voelt net alsof ik een examen moet doen.
Ook checkt het COKZ of wij onze producten minimaal vier keer per jaar microbiologisch hebben laten testen en wat de uitslagen hiervan zijn. Dit onderdeel begrijp ik. Het is immers een controle op onze werkwijzen. Alleen vind ik het jammer om hier minimaal 1.000 euro per jaar aan kwijt te zijn.
Verder komt Qlip vanuit FrieslandCampina elke twee jaar controleren of wij netjes werken. Hierbij kijken ze onder andere naar hoe het erf erbij ligt en controleren ze de melkput en het tanklokaal. Tijdens de laatste keuring van een jaar geleden kwam naar voren dat het plafond van de melkput moest worden gerenoveerd.
Vervolgens hoorden wij een aantal weken later de deurbel: onaangekondigde keuring van de NVWA
Vorig jaar hebben we een heel rijtje keuringen gehad. We behoorden tot de 'gelukkige' 1 procent van degenen die subsidies via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid hebben aangevraagd en daaruit, geheel willekeurig, werden uitgekozen voor een extra controle.
Vervolgens hoorden wij een aantal weken later de deurbel: onaangekondigde keuring van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Oei, dat klinkt spannend. Na eerst een bakje koffie te hebben gedaan, maakten we een rondje over het erf en langs de dieren. Hier waren we snel klaar. Dit gedeelte van de keuring hadden we in ieder geval goed doorlopen.
Toen het papierwerk. De NVWA-inspecteur wilde alles weten. Van pachtcontracten en verslagen van de dierenarts tot ingetekende bufferstroken en toestemmingen van de gemeente. Gelukkig konden we ook nog papier naderhand naar hem opsturen. Alles was goed. Toch weer fijn.
Weer een aantal weken later ging de deurbel: onaangekondigde keuring van de OD. 'Jullie ook al?' floepte ik eruit. De medewerker reageerde hier gelukkig goed op. Hij kwam de dieraantallen op ons bedrijf controleren. Ook deze controle hebben we goed doorlopen.
Je zou denken dat we nu weer even klaar zijn met al deze controles. Niets is minder waar. Deze maand staat namelijk de jaarlijkse keuring van het COKZ voor het ijs en de zuivel weer op de planning. Na al deze controles kunnen we er hopelijk weer een tijdje tegenaan.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6135M (MD) #27504
Gebruikt, P.O.A.
-
Krone KW 6.40/6
Gebruikt, € 2.500
-
John Deere Tractor 6100M (MG) #518558
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6155M (LH) #18589
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %