'Het is dit jaar hollen of (niet) stilstaan'

De zomervakantie van 2024 zit er weer bijna op. Dit seizoen was er een van uitersten, zowel bij onze koeien als bij ons ijs. De koeien konden dit seizoen pas laat - begin mei - naar buiten vanwege de vele regenbuien in het voorjaar.

%27Het+is+dit+jaar+hollen+of+%28niet%29+stilstaan%27
© Dirk Hol

Normaliter gaan ze bij ons half april voor het eerst naar buiten. De 2.500-uren norm voor weidegang zal hierdoor waarschijnlijk niet worden gehaald. Of het naseizoen moet nog zeer mooi worden natuurlijk.

Tijdens het kuilen was het ook spannend: kun je het weerbericht vertrouwen? Of in hoeverre kun je het weerbericht vertrouwen? De eerste snede in mei had geen half uur later binnen moeten zijn. Tijdens de laatste wagens zagen we de donderwolken al dreigend over de Wieringermeer onze kant op komen. Daarna viel er tot halverwege juli nog het nodige te zeuren; wat een water is er gevallen...

Gedurende juni en juli hadden we het ook erg rustig met de kalverij op de boerderij. Vijf weken lang geen kalfjes. Veel bezoekers waren echt teleurgesteld dat ze geen kalfjes konden aaien. Voor ons was het eerlijk gezegd even niet zo erg. Geen kalfjes geven tijdens het melken en 's middags rust. De melkbeurten vlogen ook voorbij vanwege het aantal droge koeien.

Veel bezoekers waren teleurgesteld dat ze geen kalfjes konden aaien

Ilse Boersen, melkveehouder in Hippolytushoef (NH)

Begin augustus kwam de geboortegolf dan eindelijk op gang. Op sommige dagen drie kalfjes achter elkaar. Ja, voor ons is dat veel. Maar wat waren de mensen weer blij. Eindelijk weer kalfjes aaien. Grappig dat dit beeld toch echt bij de boerderij hoort. En eerlijk: wij vinden het ook weer leuk.

Bij het ijs en onze zuivel was het onvoorspelbaar. De ene mooie week verkochten we veel ijs en ijskoffie. Als het daarna een paar dagen minder weer was, dan ging de chocolademelk als een speer. En met dat wisselvallige weer was het lastig anticiperen om de goede voorraad aan te leggen.

De meivakantie was prachtig qua weer en omzet. Daarna bleven de weersvooruitzichten lange tijd matig voor de ijsverkoop bij ons thuis. We hebben toen het assortiment uitgebreid met warme wafels bij het ijs. Dat bleek wel weer een goede zet.

Half juli begon dan echt de zomer. Heerlijke lange dagen waarbij de tuin gezellig vol zat en waar we gelukkig veel ijsjes hebben kunnen verkopen. Ook de evenementen waarop we hebben gestaan waren gezellig en een succes.

Druk of niet, stil staan we in ieder geval nooit op de boerderij. Op naar een mooi naseizoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    20° / 12°
    50 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
  • Woensdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer