Opbrengsten maiskorrels voor CCM verschillen factor vier
Ondanks laat zaaien en het traag op gang komen van het maisseizoen, lijken de korrelopbrengsten om daar corn cob mix (CCM) van te maken niet tegen te vallen. Wel is de spreiding van de opbrengsten tussen de korrelmaispercelen in Nederland groter dan in andere jaren.
Experts schatten in dat er bijna een factor vier opbrengstverschil is. De marktprijs voor korrelmais vertoont op dit moment een dalende trend.'
De familie Krüs in het Gelderse Didam verwacht wel een overwegend goede oogst van 15 ton per hectare binnen te krijgen. Ze gaan los met het binnenhalen van de oogst met eigen machiners.
4 tot 15 ton per hectare
Op hoge zandgronden waar de mais vroeg is gezaaid, kan 15 ton korrels worden geoogst, verwacht voedingsexpert varkens Marcel Schennink van AgruniekRijnvallei. Maar er zijn ook zand- en kleigronden die lang nat bleven en misschien maar 4 ton opleveren.
Als de korrelopbrengst tegenvalt, is het waarschijnlijk beter het gewas als snijmais te verkopen
Waarschijnlijk wordt niet alle mais die oorspronkelijk bedoeld was voor CCM, ook als zodanig geoogst. 'Als de korrelopbrengst tegenvalt, is het waarschijnlijk beter het gewas als snijmais te verkopen', oppert Schennink. Hij rekent met kosten van zo'n 1.000 euro per hectare voor zaaizaad, gewasbescherming, bemesting en grondbewerking.
'Als er dan maar 6 ton korrel af komt, houd je er bij 120 tot 130 euro per ton maar een opbrengst aan over van 720 tot 780 euro. Dan moet het ook nog worden gedorst. Al mag je bij CCM nog wel wat meetellen voor het blad en de plant die achterblijven. Dat heeft een waarde van 100 tot 150 euro per hectare.'
Meer CCM uit Duitsland
Jaarlijks koopt AgruniekRijnvallei honderden hectares CCM in, grotendeels om in varkensvoer te verwerken. Dit jaar zal lang niet al die CCM uit Nederland komen. Een groot aandeel haalt het bedrijf uit Duitsland, waar wel voldoende aanbod is.
De hoeveelheid CCM die het bedrijf inkoopt, hangt samen met de prijzen voor graan. Die prijzen wisselen dit jaar fors en zijn nu laag. Inkopen van veel CCM is economisch dan niet realistisch. CCM is in dit geval als zetmeelbron te vervangen door bijvoorbeeld meer tarwe in te kopen. Als de prijs van CCM weer daalt, koopt Agruniek-Rijnvallei wel extra van dit product in.
Speen- en lactovoer
Bij het samenstellen van het mengvoer kijkt de voerfabrikant naar de diergroepen die CCM het beste kunnen gebruiken. Is de voorraad beperkt, dan komt er in ieder geval CCM in het voer voor de gespeende biggen en de lacterende zeugen. Die profiteren het meest van de voordelen die het melkzuur en de melkzuurbacteriën hebben voor de darmgezondheid.
De biggen en zeugen profiteren ook van de hogere opname door het positieve effect op de smakelijkheid. Is er voldoende voorraad dan komt CCM ook weer in vleesvarkensvoer.
CCM in zakken voor speenbig
De met melkzuurbacteriën behandelde CCM is prima biggenvoer. In zakken van 20 kilo vindt het gretig aftrek bij zeugenhouders. Het product is heel smakelijk en verbetert de darmgezondheid van gespeende biggen. Tegelijkertijd is het een goede eetbare en rustgevende hokverrijking.Bij de inkoop van corn cob mix mikt de voerfabrikant het liefst op een drogestofgehalte van 70 procent. Dit omdat de grondstof dan gemakkelijker lang te bewaren is. Al hebben varkenshouders die het zelf met brijvoer geven, liever 63 tot 65 procent droge stof. Dat maakt fermenteren gemakkelijker, ziet Schennink.
Voor een goede bewaring van CCM werd tot tien jaar geleden zuur toegevoegd. Dat remt echter de ontwikkeling van melkzuur. Daarom is AgruniekRijnvallei overgeschakeld naar specifieke melkzuurstammen tijdens het malen. Die verbeteren het inkuilproces en het hoge aandeel melkzuur en melkzuurbacteriën zijn goed voor de darmflora en de smakelijkheid.
Rudi Krüs verwacht mooie opbrengst van 15 ton CCM per hectare
De familie Krüs verwacht eind oktober met eigen machinerie 15 hectare middenvroege EC Gisella-mais te hebben geoogst. Het gewas staat er goed bij en per hectare verwacht Rudi Krüs 15 ton corn cob mix (CCM) in de sleufsilo's te krijgen.
In het Gelderse Didam runnen Rudi en Hetty Krüs een bedrijf met 3.500 vleesvarkens met zichtlocatie en thuisverkoop van varkensvlees. Jaarlijks telen ze op 15 hectare mais dat als CCM in de maag van hun varkens terechtkomt.
Jaarlijks selecteert Krüs het te zaaien maisras op vroegheid en een hoge voederkwaliteit met veel massa. 'Normaal zaaien we de mais in april, maar dit jaar stond het water toen nog op de percelen. De percelen hadden wat structuurschade opgelopen tijdens de oogstwerkzaamheden in het afgelopen natte najaar', zegt de Didammer.
88.000 maiszaden per hectare
'Begin mei waren ze goed begaanbaar en hebben we 88.000 zaden per hectare gezaaid. Alle hectares zijn ingezaaid met hetzelfde ras; Gisella van het Duitse Eurocorn', zegt de ondernemer.
Het groeiseizoen verliep prima op ongeveer 0,75 hectare na. 'Schade door kraaien maakte overzaaien van dat areaal noodzakelijk. Daardoor liep het gewas zo'n twee weken groeiachterstand op en dat is te zien aan de kolfgrootte en vulling', licht Krüs toe. 'Maar over het geheel genomen staat de mais er boven verwachting goed op.'
Eind oktober zelf oogsten
Tegen het einde van oktober verwacht Krüs dat de maiskolven voldoende zijn afgerijpt. In de oogsttijd springt zoon Niels bij omdat ze de oogst met eigen machines binnenhalen. Met een vierrijer dorsen ze de maisplanten. De korrelopbrengst gaat vervolgens door een maalinstallatie, waarbij ook zuur wordt toegevoegd. Met een kiepkar vervoeren ze het gemalen maisproduct naar de twee sleufsilo’s op hun erf.
Ook al verwacht Krüs dit jaar zo'n 225 ton CCM in de opslag te krijgen, dan nog komen de silo’s niet vol. 'Doorgaans kopen we van nog eens 15 hectare maiskorrels bij, maar of we dat dit jaar ook doen hangt af van de prijs, stelt de ondernemer.
Maiskorrels voor tortilla's
In regio Didam wordt geëxperimenteerd met het telen van een speciaal korrelmaisras voor humane consumptie. Er worden Mexicaanse maistortilla's van gemaakt. De familie Krüs is gevraagd de maiskorrels van het proefperceel onbeschadigd te oogsten.'Omdat de CCM van afgelopen jaar al is opgegeten door de varkens, meng ik nu broodmix in. Dat heeft een vergelijkbaar drogestofgehalte en voederwaarde als CCM en het rekent goed in de rantsoenprijs. Wel maken het melkzuur en de melkzuurbacteriën CCM tot een gezondere grondstof voor de varkens.'
Prijs korrels gedaald
Inmiddels heeft de varkenshouder en akkerbouwer toch al wat aanbiedingen voor maiskorrels uit Duitsland op zak. 'Binnen enkele dagen is de prijs voor korrels met 65 procent droge stof met 2,50 euro per ton gezakt. Nu kan ik die op mijn erf krijgen voor 132,50 euro per ton', vertelt Krüs.
'Maar daar komt nog zo'n 12,50 euro per ton bij aan kosten bij voor het zuur, de brandstof, het malen, het inkuilen en de arbeid', relativeert de ondernemer. 'Bovendien moet ik het geld ineens voorschieten. Dus ik ben er nu nog niet uit of ik op het aanbod in zal gaan.'
Thema Voeren
Goed voeren is van levensbelang op het veehouderijbedrijf. Voor de gezondheid van het vee, voor de productie en voor financieel resultaat. Niet gek dus dat er altijd veel aandacht voor is in de advisering en in het onderwijs. De samenstelling van het voer wordt nauwkeurig onderzocht. Daarbij moet altijd rekening gehouden worden met actuele omstandigheden, zoals het weer. Dit artikel is onderdeel van het thema Oogst in de Nieuwe Oogst van 11 oktober.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155R AP
2022, P.O.A.
-
Pottinger TOP 962C dubbele hark
2023, P.O.A.
-
Fendt Twister 13010T schudder
2019, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5455 Dyna-4
2008, € 23.500
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %