Structuur in voer noodzaak voor vleesvarken

Vleesvarkens kunnen forse hoeveelheden voer opnemen. Om een te snelle opname te voorkomen en de darmen gezond te houden is voldoende structuur in het voer noodzaak.

Structuur+in+voer+noodzaak+voor+vleesvarken
© Ruben Meijerink

De genetische aanleg voor groei en voeropnamecapaciteit van de vleesvarkens ligt op een hoog niveau. Met de juiste hoeveelheden energie, aminozuren, vitaminen en mineralen in het voer kunnen de varkens die hoge groeicapaciteit benutten en zo’n 1.000 gram of meer per dag groeien. Keerzijde van de medaille is dat de varkens zich door de hoge voeropnamecapaciteit ook kunnen overeten. Dat kan zorgen voor oplopers door darmdraaiingen met uitval als gevolg.

Voerleveranciers erkennen dit risico en spelen daar op verschillende manieren op in, bijvoorbeeld door het leveren van voer in meelvorm. P. Bos veevoeders pakt het op geheel eigen wijze aan. Het bedrijf pelleteert 50 procent van het voer met de grondstoffen die goed ontsloten moeten worden, zoals de granen. De overige 50 procent is meel.

‘Maar bij pelleteren gaat 30 procent van de structuur verloren’, zegt diernutritionist varkens Pieter Bos. ‘Daarom malen we met name de vezelrijke grondstoffen met een walsenstoel waardoor de vezels goed behouden blijven. In het meel zitten ook de eiwitten en hittegevoelige ingredienten als vitaminen en mineralen. Deze combinatie noemen we StructoBlend. Het voer bevat alle voedingsstoffen voor het varken en tegelijk zorgen de vezels voor een goede gezondheid van maag en darmen. Voldoende structuur is niet alleen nodig voor vleesvarkens maar ook voor biggen en zeugen.’


Tekst gaat verder onder kader.

Thema voeren

Dit is een artikel in het thema voeren van Nieuwe Oogst. Het belang van goed voer staat in alle sectoren binnen de veehouderij buiten kijf. Voedzaam, smakelijk en veilig voedsel is in het belang van een goede groei, productie en bijvoorbeeld melkgift. Uiteindelijk draait het vaak om de juiste balans in energie, structuur, aminozuren, vitaminen en mineralen. In dit thema staan we stil bij een aantal belangrijke ontwikkelingen. Want op het gebied van voer zijn er continu nieuwe ontwikkelingen en inzichten. Bekijk de artikelen op nieuweoogst.nl/voeren.

Het voer zorgt ervoor dat de varkens niet te snel eten, De vezels vertragen ook de passage door maag en darmen. Een rustige passage door de maag voorkomt maagzweren en zorgt voor een goede voorvertering van vooral het eiwit. In de darmen worden alle voedingstoffen dan goed afgebroken en opgenomen.

De vezels bevorderen in de dikke darm de groei van de gunstige bacteriën waardoor de darmen gezond blijven. Bij een tekort aan vezels is het andersom. Dan heeft een varken meer kans op maagzweren, worden de voedingsstoffen niet goed opgenomen en krijgen juist de ongunstige bacteriën meer kans.

Enthousiast over nieuw voer

Varkens- en pluimveehouder Wilco Wijlhuizen uit het Overijsselse Holten is enthousiast over StructoBlend dat hij sinds de zomer voert. ‘Mijn 1.180 Deen x Duroc vleesvarkens kunnen heel hard vreten en dat gaf wel eens uitval door oplopers. Dat probleem is nu vrijwel geheel getackeld. Honderd procent is natuurlijk altijd lastig. Ik heb nog één keer een oploper gehad. Waarschijnlijk kwam dit omdat de voerbakken even leeg hebben gestaan en dit varken daarna dan toch te veel ineens heeft gegeten.’

Om te zorgen dat dit niet nog een keer gebeurt heeft Wijlhuizen de valpijpen korter gemaakt. ‘Nu kunnen de voerbakken niet meer leeg staan. Minder voeren kan niet. Als je het groeipotentieel van de varkens wil benutten, dan moet je ze onbeperkt voeren.’


Varkenshouder Wilco Wijlhuizen (links) gebruikt nieuw structuurrijk voer, op advies van Pieter Bos van P. Bos veevoeders.
Varkenshouder Wilco Wijlhuizen (links) gebruikt nieuw structuurrijk voer, op advies van Pieter Bos van P. Bos veevoeders. © Ruben Meijerink

Naast goed en veel voeren is uiteraard een goede gezondheid van de varkens noodzakelijk. Vaccineren tegen de darmziekte PIA is daarom ook nodig vindt de varkenshouder.

Bij de start met het voeren van StructoBlend was de veehouder bang voor ontmenging. Die vrees blijkt onterecht. ‘Wel moet je zorgen dat de silo leeg komt voordat je bijvult, anders kan je wel ontmenging krijgen.’ Een extra voersilo staat daarom op het verlanglijstje om zo de puntjes voor voerkwaliteit nog verder op de i te zetten.

Dat de vleesvarkens prima groeien blijkt wel uit de eerste resultaten van de koplopers in deze eerste ronde met het nieuwe voer. Doordat ze hard groeien, kon Wijlhuizen al 30 procent van de varkens na een groeiperiode van 84 dagen leveren. ‘Deze varkens groeiden maar liefst 1.097 gram per dag. Gemiddeld kom ik daarom zeker op 1.000 gram per dag uit.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer