Spanje pleit voor compromis in dreigende handelsoorlog met China

Een handelsoorlog tussen China en de Europese Unie is onnodig, vindt de Spaanse premier Pedro Sánchez. De twee mogendheden moeten volgens hem een compromis sluiten rond verhoogde importtarieven voor Chinese elektrische auto's die de Europese Unie binnenkomen.

Spanje+pleit+voor+compromis+in+dreigende+handelsoorlog+met+China
© Niek Stam

Als tegenmaatregel dreigt China met strafheffingen op onder meer varkensvlees en zuivelproducten uit Europa. Dat wil Sánchez voorkomen. 'Om eerlijk te zijn, we moeten onze positie heroverwegen. Wij allemaal. Niet alleen de lidstaten, maar ook de Europese Commissie.'

'We willen niet nog een oorlog, in dit geval een handelsoorlog. We moeten bruggen bouwen en een compromis vinden tussen China en de Europese Commissie', zei hij onlangs op een evenement in de Chinese stad Kunshan, nabij Shanghai.


Concurrentievoordeel

De Europese Commissie heeft voorlopige invoerheffingen ingesteld op Chinese stekkerauto's die kunnen oplopen tot tientallen procenten. Die zijn volgens Brussel nodig omdat autofabrikanten in China worden geholpen met forse overheidssubsidies, waardoor ze een oneerlijk concurrentievoordeel hebben.

Het Aziatische land denkt nu aan tegenmaatregelen. Zo zinspeelden staatsmedia op strafheffingen op varkensvlees, zuivelproducten en sterke drank uit Europa.


Xi Jinping

Tegen die achtergrond sprak Sánchez ook met de Chinese president Xi Jinping. De Spaanse regeringsleider riep tijdens zijn bezoek ook op tot dialoog en samenwerking. Beijing en Brussel overleggen nog altijd over de heffingen voor elektrische auto's. Als China niet bereid is om overheidssubsidies te verlagen, worden de importheffingen voor vijf jaar van kracht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    0 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    0 %
Meer weer