Rabobank ziet structurele groei in Chinese rundvleesmarkt

Rabobank ziet een groot groeipotentieel in de Chinese rundvleesmarkt. Dat meldt de onderzoeksafdeling van de bank in het rapport 'Wereldwijd rundvlees in het derde kwartaal van 2024'.

Rabobank+ziet+structurele+groei+in+Chinese+rundvleesmarkt
© Twan Wiermans

De bank baseert zich op het feit dat de consumptie van rundvlees per hoofd van de bevolking in China lager is dan in andere ontwikkelde Aziatische landen. Ondanks vertraging in de economische groei in China neemt de consumptie van rundvlees nog steeds toe.

China heeft al vijf jaar de meeste invloed op de wereldwijde rundvleesmarkt. Een tragere economische groei en afnemende bevolking zouden daarin verandering kunnen brengen. Rundvee- en rundvleesprijzen zijn sinds midden vorig jaar wel wat gedaald in een markt met overaanbod, een stagnerende vraag en toenemende voorraden.

De onderzoekers denken dat dit marktbeeld eerder cyclisch zal zijn dan structureel. In de loop van volgend jaar bereikt de markt haar bodem om daarna weer te groeien, verwacht Rabobank. Vooral in de afzet richting de foodservicemarkt ziet de bank grote groeimogelijkheden. In de afgelopen tien jaar heeft de rundvleesmarkt in China een groei laten zien van 3,2 procent per jaar.


Rundvleesmarkt sterker dan verwacht

De wereldwijde rundvleesmarkt was in de eerste helft van 2024 sterker dan de onderzoekers van Rabobank hadden verwacht. Brazilië had een recordproductie en -export in het tweede kwartaal, China had een recordvolume aan import in het eerste halfjaar, de productievolumes in de Verenigde Staten waren hoger dan verwacht en de prijzen in Europa bleven opmerkelijk sterk. De verwachtingen voor de komende tijd zijn: een inkrimping van de productie in de Verenigde Staten, verbeterde veeprijzen in Brazilië en mogelijk een zwakker consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

In het laatste kwartaal van dit jaar voorziet Rabobank een lichte groei in de wereldwijde productie. De productie neemt toe in Australië. Een geringere productie is er in Europa, Nieuw-Zeeland, Brazilië, de Verenigde Staten en China. Al met al leveren de laatste drie maanden van dit jaar naar schatting een productie op die 3,8 procent hoger uitvalt dan het gemiddelde in de afgelopen tien jaar. Maar in de loop van volgend jaar zal de productie weer verder dalen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer