'Groen licht voor ViA15, nu ook de PAS-melders'

Jarenlang was het doortrekken van de A15 bij Arnhem/Nijmegen naar de A12 een punt van discussie. Het ging daarbij vooral over stikstof. Meerdere rechtszaken over het verlengen van de A15 zijn gevoerd. Uiteindelijk kwam het dossier op het bureau van de Raad van State terecht.

%27Groen+licht+voor+ViA15%2C+nu+ook+de+PAS%2Dmelders%27
© Dirk Hol

Inmiddels, zeven jaar later en na veel juridisch gedoe, is er een uitspraak. De hoogste bestuursrechter geeft groen licht voor het project ViA15. De A15 in de regio Arnhem mag worden doorgetrokken en de A12 en A15 mogen worden verbreed.

Een voorwaarde is wel dat zes boerderijen worden opgekocht. De stikstofruimte die hierbij vrijkomt, kan gebruikt worden voor het project. ‘Mooi hoe dat werkt’, meldt Autoblog, een website voor autoliefhebbers.

Het stuk snelweg dat aangelegd mag worden, ligt ingeklemd tussen maar liefst zeven Gelderse beschermde natuurgebieden. De stikstofneerslag in die gebieden mocht vanzelf niet omhoog gaan, maar moet blijvend omlaag. Extern salderen is alleen toegestaan van de rechter als de stikstofneerslag op de natuurgebieden aantoonbaar daalt en het aannemelijk is dat depositie blijft dalen. Dit kon worden aangetoond voor een periode tot 2030.

Voorwaarde is wel dat zes boerderijen worden opgekocht

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Het project mag daarom doorgaan. Wie de A15 afrijdt, stuit in de toekomst niet meer op de plotselinge T-splitsing met linksaf de afslag naar Huissen of rechtsaf de route richting Bemmel. Je kunt straks rechtdoor, over nu nog agrarisch gebied. De aansluiting met Duitsland zal fors verbeterd worden en auto’s staan minder vaak in de file.

Mooi inderdaad, maar wrang is het wel dat de politiek niet kiest voor een vergelijkbare constructie om de PAS-melders te legaliseren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    13° / 9°
    30 %
  • Maandag
    11° / 5°
    50 %
  • Dinsdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer