LTO: doortrekken A15 biedt perspectief voor PAS-melders

De uitspraak van de Raad van State over het doortrekken van snelweg A15 naar de A12 biedt mogelijk ook een oplossing voor PAS-melders. Dat stelt LTO Nederland in reactie op de uitspraak.

LTO%3A+doortrekken+A15+biedt+perspectief+voor+PAS%2Dmelders
© Twan Wiermans

De Raad van State concludeerde deze week dat de bezwaren van omwonenden en milieuorganisaties tegen de aanleg van de snelweg ongegrond zijn. Voor het project zijn meerdere boerenbedrijven opgekocht om de stikstofdepositie via extern salderen structureel te compenseren en dat is toereikend volgens de raad.

'Deze uitspraak biedt mogelijk ook een oplossing voor PAS-melders. Die moeten met behulp van extern salderen eindelijk gelegaliseerd worden. Deze uitspraak maakt het mogelijk om dat op grotere schaal te doen', stelt LTO. Daarom roept de boerenbelangenbehartiger het Rijk en de provincies op om zo snel mogelijk te beginnen met de legalisatie van PAS-melders door de ruimte die de stoppersregelingen Lbv en Lbv-plus oplevert daar met prioriteit voor te gebruiken.

Tot nu toe zijn provincies terughoudend met extern salderen, omdat dit alleen mag worden ingezet als de stikstofruimte die hiervoor wordt gebruikt, niet nodig is om de instandhoudingsdoelen te realiseren. 'Voor de provincies was niet duidelijk hoe ze hiermee om moesten gaan. Deze uitspraak geeft meer helderheid. Als provincies kunnen aantonen dat er in veel gebieden een structurele daling van de stikstofdepositie is, dan kan extern salderen opnieuw mogelijk worden gemaakt', stelt LTO.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zondag
    14° / 6°
    20 %
  • Maandag
    18° / 11°
    70 %
Meer weer