Aantal besmettingen blauwtong neemt verder af

Het aantal nieuwe plekken met een blauwtongbesmetting in Nederland neemt opnieuw minder sterk toe. In de afgelopen week is op 234 nieuwe plekken blauwtong vastgesteld. Vorige week waren dat er nog 425. Begin september kwamen er nog ruim 900 nieuwe gevallen per week bij.

Aantal+besmettingen+blauwtong+neemt+verder+af
© Jorien Slager

Dat blijkt uit de nieuwste update van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA komt wekelijks met een overzicht met de nieuwe locaties. Onder de plekken met een besmetting vallen zowel professionele veehouderijbedrijven als locaties met hobbydieren.

De NVWA rekent zowel klinisch positieve als PCR-positief geteste besmettingen mee. Bij klinisch positief zijn de besmettingen geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen zonder dat dit verder is onderzocht in een laboratorium. PCR-positief betekent dat de gevallen daadwerkelijk door bloedonderzoek zijn bevestigd.



Deze week werd bekend dat in Wales de eerste gevallen van blauwtong zijn geconstateerd. In Engeland woekert het virus al langer rond dit jaar, vooral in het oosten van het land. In Engeland zijn meer dan honderd besmettingen vastgesteld. Het blauwtongvirus serotype 3 (BTV-3) is vastgesteld bij drie schapen die vanuit Engeland naar Gwynedd, in het noordwesten van Wales, zijn verplaatst.

Ook op een tweede locatie in Wales, in Anglesey, is de ziekte vastgesteld. Het gaat ook hier om schapen die vanuit Engeland naar Wales zijn gebracht. De Welshe overheid roept boeren op waakzaam te zijn, zeker als nieuwe dieren op het bedrijf komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zondag
    14° / 6°
    20 %
  • Maandag
    18° / 11°
    70 %
Meer weer