Aantal besmettingen met blauwtong stijgt naar 9.247

Het aantal Nederlandse bedrijven met een blauwtongbesmetting is in de afgelopen week gestegen naar 9.247. Daarmee is de grens van 9.000 besmettingen gepasseerd. Een week eerder kwam het aantal besmettingen nog uit op 8.941. Ook buiten Nederland duikt het virus op, bijvoorbeeld in het binnenland van Griekenland.

Aantal+besmettingen+met+blauwtong+stijgt+naar+9%2E247
© Quinten van Ooijen

Het aantal van 9.247 besmettingen wordt genoemd in de wekelijkse update van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Met een toename van 307 bedrijven in één week loopt het aantal blauwtongbesmettingen harder op dan een week eerder. Toen werd op 234 nieuwe plekken blauwtong vastgesteld. De week daarvoor waren dat er 425.

Het is wel een minder harde stijging dan een maand geleden, blijkt uit de cijfers van de NVWA. Begin september kwamen er namelijk nog ruim 900 nieuwe gevallen van blauwtong per week bij.


Klinisch positief én PCR-positief

De NVWA rekent zowel klinisch positieve als PCR-positief geteste besmettingen mee. Bij klinisch positief zijn de besmettingen geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen zonder dat dit verder is onderzocht in een laboratorium. PCR-positief betekent dat blauwtong door bloedonderzoek is bevestigd.

De teller van de klinisch positieve besmettingen staat inmiddels op 2.088, bij de PCR-positief geteste bedrijven gaat het inmiddels om 7.165 blauwtongbesmettingen.


Griekenland ook getroffen

Deze week werd eveneens bekend dat type 3 van het blauwtongvirus ook in Griekenland is gesignaleerd. In de regio rond Kavala, dat aan de Egeïsche Zee ligt, zijn op negen locaties in totaal 137 besmette schapen en geiten gevonden, vijftien hebben het niet overleefd.

Bijzonder is dat dit gebied redelijk centraal in het land ligt. Onduidelijk is daarom hoe het blauwtongvirus zo ver van de grens voor het eerst heeft toegeslagen. Het is mogelijk dat import hier een rol in speelt.



Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    13° / 9°
    20 %
  • Maandag
    12° / 5°
    50 %
  • Dinsdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer