'Nationale koppen op Europees beleid komen weinig voor'

Nederland zet zelden 'nationale koppen' op Europees beleid. Dat meldt ANP op basis van een vertrouwelijk rapport van ambtenaren voor Kamerleden. Nederland is volgens hen dus niet vaak strenger dan de Europese Unie vraagt, al wordt dat door ondernemers en brancheorganisaties vaak anders ervaren.

%27Nationale+koppen+op+Europees+beleid+komen+weinig+voor%27
© Twan Wiermans

Het kabinet gaat er prat op van onnodig strenge regels bovenop de Europese voorschriften af te willen, maar daar valt volgens adviseurs van de Tweede Kamer weinig te winnen. De ambtenaren waarschuwen dat kabinetsplannen voor mildere regels voor boeren, maar voor strenger asielbeleid niet kansrijk zijn.

De Nederlandse uitwerking van Europese regels verschilt soms wel van die in andere landen in de Europese Unie, maar dat betekent niet dat ze per se verder gaan dan afgesproken, constateren de ambtenaren. Vaak is er niet meer veranderd dan dat ze op Nederland zijn toegesneden.


De adviseurs van de Kamer zijn sceptisch over de kansen voor aanpassing van het landbouwbeleid. In de aankomende evaluatie van de mestregelgeving zien zij wel een 'kleine opening', maar het is niet duidelijk of de gehoopte versoepeling van de norm tot de mogelijkheden behoort. Een nieuwe uitzonderingspositie (derogatie) voor Nederland 'lijkt moeilijker', ook omdat de lidstaten daarmee moeten instemmen.

Versoepeling van de natuurbeschermingsregels zien de ambtenaren evenmin gebeuren. Het zal zelfs eerder strenger worden met de invoering van de nieuwe Natuurherstelwet. Ook het streven om minder te betalen aan de Europese Unie is niet erg kansrijk, schatten de ambtenaren in.

Nederland heeft nog meer wensen voor de Europese begroting. Die bijten elkaar soms en kunnen sowieso niet allemaal worden binnengehaald, aldus de ambtenaren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    13° / 9°
    20 %
  • Maandag
    12° / 5°
    50 %
  • Dinsdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer