'Één front nodig, juist in Brussel'

Er hangt iets in de Europese lucht. Een kans om het landbouwbeleid fundamenteel te verbeteren. Menselijker en fatsoenlijker te maken. Je ziet het in de strategische dialoog en in de 'aanstellingsbrief' die commissievoorzitter Ursula von der Leyen stuurde aan beoogd landbouwcommissaris Christophe Hansen. En je hoort het in de wandelgangen van het Europees Parlement.

%27%C3%89%C3%A9n+front+nodig%2C+juist+in+Brussel%27
© Dirk Hol

Als we de kans willen benutten om het landbouwbeleid ook voor Nederland te verbeteren, moeten we als één front samenwerken. In de Europese logica wordt snel in machtsblokken gedacht: het Oost-Europese blok, het Zuid-Europese blok, de as Duitsland-Frankrijk. Een wetmatigheid waarin de lage landen snel tussen wal en schip vallen. Nederlandse problemen zijn in Brussel niet 'top of mind'.

Bij de start van het kabinet-Schoof hebben de coalitiepartijen een gezamenlijk hoofdlijnenakkoord op tafel gelegd. Daarin staat helder wat Nederland van Brussel nodig heeft om knelpunten en uitdagingen aan te kunnen pakken. Op het gebied van water, mest, gewasbescherming, grond en natuurbeleid. Wat van belang is, is dat we hier op nationaal niveau ook in samenwerken: coalitie- én constructieve oppositiepartijen.

Het is dus belangrijk om politiek meer samen op te trekken, ook nationaal, als we in Brussel impact willen maken. Het Nederlandse kabinet staat in Brussel een stuk zwakker als bekend is dat ze vanuit een verdeeld huis opereert. De laatste weken zagen we (te veel) onderlinge stekeligheden, tussen coalitie- en oppositiepartijen en binnen coalitiepartijen. Het hoogoplopende en geschorste Kamerdebat van vorige week is een ongemakkelijk voorbeeld.

Ik hoop dat coalitie én constructieve oppositie snel de rijen sluiten en samen de schouders zetten onder de opgaven waar boeren en tuinders voor staan. Er hangt iets in de Europese lucht. Maar dan moet Nederland wel klaar staan om het beet te pakken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 12°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 12°
    75 %
  • Donderdag
    14° / 12°
    95 %
Meer weer