Melkveehouderij Bakker in Terband wint gouden gierton voor goede mest

Melkveehouders Remco en Nynke Bakker uit het Friese Terband hebben de gouden gierton gewonnen voor de goede kwaliteit van hun drijfmest. Ze ontvingen de prijs vorige week op het symposium TOPmest van AgroSymbio in het Utrechtse Kamerik in de groep van ondernemers die meer dan 10.000 kilo meetmelk per koe per jaar produceren.

Melkveehouderij+Bakker+in+Terband+wint+gouden+gierton+voor+goede+mest
© Twan Wiermans

Aan de wedstrijd hebben ruim 170 melkveehouderijen meegedaan. Zij hebben hun bedrijf opengesteld voor uitgebreid mestonderzoek. Vervolgens zijn prijzen uitgereikt in drie categorieën: een laagproductieve groep, een gemiddeld productieve groep en een hoogproductieve groep. De winnaar in zijn categorie krijgt een gouden gierton en de tweede plaats is goed voor een zilveren gierton. Ook is er een prijs voor de studiegroep met de beste mest.

De eerste categorie is de laagproductieve groep. De bedrijven die in deze categorie vallen, produceren gemiddeld maximaal 8.000 kilo meetmelk per koe per jaar. Maatschap Gunnewijk CV in het Gelderse Rekken won de gouden gierton in deze categorie. Arnold Onnes uit het Groningse Adorp nam de zilveren gierton in ontvangst.


Grootste groep

In de tweede categorie vallen alle bedrijven die tussen de 8.000 en 10.000 kilo meetmelk per koe per jaar produceren. Dit was de grootste groep binnen het onderzoek. In deze categorie ging de firma Breeuwsma uit Friesland met de gouden gierton naar huis. De zilveren gierton ging naar de familie Van der Velde uit Groningen.

De melkveehouders die meer dan 10.000 liter meetmelk per koe per jaar produceren, behoren tot de laatste groep. In deze groep was de spreiding het grootst. Remco en Nynke Bakker uit het Friese Terband namen vol trots de gouden gierton in ontvangst. Jan Woudstra, eveneens uit Friesland, won de zilveren gierton.

Ook ging er een prijs naar een studiegroep van biologische melkveehouders uit Groningen en Drenthe voor hun project 'OERmelk'. Veel ondernemers die mee hebben gedaan aan dit project, deden dit in studiegroepsverband. Zo konden ze veel van elkaar leren.


Tips van winnaars

De winnaars van de zilveren en gouden giertonnen hadden nog wat advies voor de aanwezigen op het symposium. Volgen hen ligt de basis voor goede mest bij het rantsoen. 'Voer zoveel mogelijk gras met een niet al te hoog eiwitgehalte en een tragere passagesnelheid', zegt winnares van de gouden gierton Nynke Bakker.

Ook heeft Bakker gemerkt dat steenmeel in de boxen en het schrappen van voetbaden hebben bijgedragen aan een goede mestkwaliteit. 'De voetbaden hebben we nu ook niet meer nodig, want de klauwen van de koeien zijn goed', zegt ze. 'Als je rijpe mest hebt geproduceerd, is het ook belangrijk dat je dit in kleine hoeveelheden op het land brengt gedurende het seizoen', voegt de Friese melkveehouder toe.

Jan Woudstra sluit zich hierbij aan. Hij vindt het mooi dat hij nu goede mest produceert, maar hij wordt nog veel blijer van de goede gezondheid van zijn koeien. 'Mijn koeien produceren goed en zijn gezond en dat terwijl ik minder eiwit en veel structuur voer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 9°
    10 %
  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
Meer weer