'Start direct na oogst met nieuwe teelt om stikstofverlies te beperken'

Eurofins Agro verwacht dat er dit najaar veel stikstof vrijkomt na de oogst van bijvoorbeeld aardappelen. Dat blijkt uit de minerale stikstofcijfers (Nmin) dat het bedrijf op een rij heeft gezet. Het advies aan boeren is om zo snel mogelijk na oogst met de volgende teelt te beginnen. Dit om het stikstofverlies te beperken.

%27Start+direct+na+oogst+met+nieuwe+teelt+om+stikstofverlies+te+beperken%27
© Job Hiddink

In de analyse van Eurofins komt naar voren dat de gemiddelde hoeveelheid stikstof in de bovenste laag van de grond – 0 tot 30 centimeter – tijdens het hele groeiseizoen van 2024 een stuk lager heeft gelegen dan vorig jaar. Dat terwijl er dit seizoen waarschijnlijk niet minder is bemest dan in 2023. Het is daarom van belang om de rest van het jaar een vinger aan de pols te houden wat betreft de bemestingstoestand van de bodem.

Volgens Eurofins waren de stikstofgehaltes in het begin van dit groeiseizoen laag door de vele neerslag. In mei, juni en juli – week 18 tot week 31 – is de gemeten stikstof in de bodem in 2024 lager dan in 2023. In deze drie maanden is doorgaans de stikstofopname van het gewas juist hoog.

Minerale stikstof in milligram (mg) N per liter, weekgemiddelden 2023 en 2024 op zowel bouwland als grasland gemeten in Nederlandse bodems (0 tot 30 centimeter). Afbeelding: Eurofins

De opname van stikstof door bijvoorbeeld aardappelen lag aan het begin van dit groeiseizoen duidelijk lager dan in 2023. De lagere nutriëntenopname is ook zichtbaar in het verse gras in het voorjaar van 2024, blijkt uit kuiluitslagen van Eurofins. Vanaf week 25, midden juni, lijken de stikstofgehaltes in aardappelblad voor beide jaren vergelijkbaar te worden.

Het valt op dat de verschillen in de stikstof in het blad minder groot zijn dan je op basis van de bodemmetingen zou verwachten. Je zou denken dat in een warme en vochtige bodem de mineralisatie hoger is en dat er veel stikstof vrijkomt. Maar blijkbaar is de stikstof die via mineralisatie in de bodem is vrijgekomen, direct opgenomen door het gewas. Daarnaast verklaart volgens Eurofins het late poten van aardappelen de verschillen in het aardappelblad.

Stikstofgehalte in aardappelloof in milligram (mg) N per kilo droge stof (DS), weekgemiddelden 2023 en 2024. Afbeelding: Eurofins

Eurofins voorspelt dat er na de oogst van bijvoorbeeld aardappelen nog veel stikstof vrijkomt. 'Start daarom zo snel mogelijk na oogst met de volgende teelt, zodat het stikstofverlies minimaal is', luidt het advies. 'Daarbij is het goed om te meten hoeveel minerale stikstof er nog in de bodem zit na de oogst.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    15° / 4°
    10 %
  • Woensdag
    22° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 14°
    90 %
Meer weer