Boeren in het oosten krijgen subsidie voor bodem- en watermaatregelen

Boeren in de waterschapsgebieden van Vallei en Veluwe, Rijn en IJssel, Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta kunnen subsidie aanvragen voor maatregelen die verdroging tegengaan, vernatting voorkomen en de bodemkwaliteit verbeteren.

Boeren+in+het+oosten+krijgen+subsidie+voor+bodem%2D+en+watermaatregelen
© Twan Wiermans

Zoetwatervoorziening Oost-Nederland (ZON) biedt agrarisch ondernemers 40 procent subsidie voor bodem- en watermaatregelen. Per bedrijf is maximaal 20.000 euro beschikbaar. Agrariërs kunnen de subsidie onder meer gebruiken voor de aanleg van drainage, lokale afvoer en ontwatering, verbetering van de bodemstructuur of investeringen in watergeefsystemen. Daarnaast komt het opstellen van een BedrijfsBodemWaterPlan in aanmerking voor deze subsidie.

'Steeds meer ondernemers willen bodem- en watermaatregelen nemen', constateert gebiedsmakelaar Marisca Moes. 'Boeren zien steeds meer het belang van maatregelen zoals compost strooien of stuwtjes plaatsen', zegt ze. Deze maatregelen helpen niet alleen tegen verdroging, maar verbeteren ook de bodemkwaliteit. 'Veel ondernemers zijn hier al mee bezig. De subsidie geeft een extra steuntje.'


Keukentafelgesprek

Agrarisch ondernemers die twijfelen over de te nemen maatregelen, kunnen een gratis keukentafelgesprek aanvragen met gebiedsmakelaars Marisca Moes of Henk Jolink. 'Meestal gaat het gesprek verder dan alleen de keukentafel en nemen we ook een kijkje op het erf en de percelen. Ik probeer altijd met de boer mee te denken en te kijken naar oplossingen', legt Moes uit.

Een belangrijk aspect van het gesprek is dat de ondernemer zelf bepaalt wat er gebeurt. 'De boer kent zijn eigen bedrijf het beste. Ik ben er om te ondersteunen en mee te denken over oplossingen', benadrukt de gebiedsmakelaar. 'Vaak zie je zelf niet meer wat er mogelijk is op je bedrijf, maar een frisse blik kan je helpen nieuwe kansen te ontdekken.'

De ZON-subsidie aanvragen kan via de website van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer Oost-Nederland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 12°
    20 %
  • Woensdag
    17° / 12°
    75 %
  • Donderdag
    14° / 12°
    95 %
Meer weer