Gelderland trekt 6,5 ton extra uit voor sterkere landbouw

Provincie Gelderland investeert 650.000 euro extra in een economisch sterke en toekomstbestendige landbouw. Dat blijkt uit de najaarsnota 2024. In totaal wordt dit jaar 9 miljoen euro extra uitgegeven door de provincie. Opvallend genoeg gaat er ook 9 miljoen euro van de totale landbouwbegroting af. Dat is geld dat wordt doorgeschoven naar volgend jaar.

Gelderland+trekt+6%2C5+ton+extra+uit+voor+sterkere+landbouw
© Provincie Gelderland

Met de najaarsnota stelt het provinciebestuur de begroting voor 2024 bij. Bijvoorbeeld omdat er extra geld van het Rijk vrijkwam, projecten duurder zijn dan verwacht of dit jaar niet meer starten. Onder de streep verwachten Gedeputeerde Staten daarom 9 miljoen euro meer uit te geven dan werd gedacht toen de begroting werd opgesteld. Provinciale Staten moeten nog wel toestemming geven voor de aanpassingen in de begroting.

De totale Gelderse landbouwbegroting daalt dit jaar met 9 miljoen euro. Dat bedrag wordt doorgeschoven naar 2025. Dat komt vooral doordat provinciale subsidieregels voor de opkoop van agrarische bedrijven, innovatie en managementmaatregelen in de landbouw te ingewikkeld waren opgezet. Daardoor is er veel minder gebruik van gemaakt dan verwacht. De regels zijn inmiddels versoepeld.


9 miljoen euro opgeschoven

Gedeputeerde Staten verwachten dit jaar geen inhaalslag te maken. Dus het grootste deel, 9 miljoen euro, van het daarvoor gereserveerde bedrag van 22,6 miljoen euro wordt overgeheveld naar volgend jaar. Ruim 2,7 miljoen euro van het overgebleven geld wordt uitgegeven aan andere landbouwdoelen.

De provincie trekt bijvoorbeeld extra geld uit om een economisch sterke en toekomstige landbouw te faciliteren. Het budget van ruim 1,5 miljoen euro wordt met 650.000 euro opgehoogd naar ruim 2,2 miljoen euro. Verder worden innovatiekracht en duurzaamheid extra ondersteund. Daarvoor komt 2,1 miljoen euro extra beschikbaar, waardoor het budget daarvoor dit jaar op 10,8 miljoen euro uitkomt. Subsidies voor het stikstofmeetnet zijn naar voren gehaald. Het bedrag van 1,7 miljoen euro dat voor 2025 was begroot, wordt dit jaar al uitgegeven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer