Stikstofregeling voor boeren in Noord-Nederland in aangepaste vorm weer open

Boeren in de drie noordelijke provincies kunnen vanaf 2 oktober subsidie aanvragen voor stikstofreducerende maatregelen op hun bedrijf. De 'Investeringsregeling Reductie Stikstofemissie Noord-Nederland' wordt dan, in aangepaste vorm, opnieuw opengesteld.

Stikstofregeling+voor+boeren+in+Noord%2DNederland+in+aangepaste+vorm+weer+open
© Henk Bootsma

Het maatregelenpakket in de regeling is na een evaluatie in 2023 dusdanig aangepast dat dit moet leiden tot een hoger reductiepercentage van stikstofuitstoot door boeren in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. In de aangepaste regeling zijn vier categorieën opgenomen met elk een eigen budget.

Agrarisch ondernemers kunnen in de regeling subsidie aanvragen voor het inhuren van een adviseur of voor deelname aan studiegroepen (categorie A). Hiervoor kan per bedrijf tot en met 31 december 2024 maximaal 5.000 euro worden aangevraagd.

Ook kan subsidie worden aangevraagd voor zogeheten niet-productieve investeringen, de categorieën B, C en D. Dit zijn investeringsmaatregelen gericht op het verminderen van stikstofuitstoot. Hiervoor kan maximaal 60.000 euro per bedrijf worden aangevraagd, voor maximaal 80 procent van de totale investering.


20 procent eigen bijdrage

De aanvrager dient zelf ook minimaal 20 procent bij te dragen aan de investering. Binnen de niet-productieve investeringen kan bijvoorbeeld subsidie aangevraagd worden voor een sproei-installatie voor water of magnesium-chloride. Voor sommige maatregelen, zoals een mestrobot, geldt dat deze alleen in combinatie met andere maatregelen in aanmerking komen voor subsidie.

De bedragen die maximaal aangevraagd kunnen worden gelden over het totaal en over alle eerdere openstellingen. Als een bedrijf in 2023 25.000 euro heeft ontvangen uit niet-productieve investeringsmaatregelen, dan kan het bedrijf in 2024 nog maximaal 35.000 euro aanvragen. Aanvragen voor de niet-productieve maatregelen kunnen tot en met 13 november 2024 worden ingediend.

De regeling is aan te vragen via de website van het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN). Daar is nu al meer informatie over de regeling, de categorieën en de maatregelen waarvoor subsidie aangevraagd kan worden, te vinden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer