Ook noordelijke provincies willen geld voor PAS-melders

Provincies in het noorden van het land zijn van plan gebruik te maken van de regeling die landbouwminister Femke Wiersma recent aankondigde om Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders te legaliseren. Hiervoor is een speciaal fonds beschikbaar gesteld van 226,9 miljoen euro.

Ook+noordelijke+provincies+willen+geld+voor+PAS%2Dmelders
© Twan Wiermans

Het fonds wordt tot 2026 verdeeld over vier tranches opengesteld. Per periode kan een aanvraag van maximaal 7,9 miljoen euro worden ingediend en provincies mogen zelf kiezen hoe zij bedrijven helpen met het geld dat ze krijgen uit Den Haag. Zij kunnen bijvoorbeeld het bedrijf van de PAS-melder uitkopen. De eerste tranche ging maandag open, waarna Noord-Holland en Overijssel direct bekendmaakten een aanvraag in te dienen.

De noordelijke provincies zitten ook allesbehalve stil. Een woordvoerder van Flevoland laat weten dat er een aanvraag in voorbereiding is. 'Wij zijn in overleg met het Rijk over de afstemming over de mogelijkheden en rijksinzet bij het legaliseren van PAS-melders. Wij nemen daar onder meer in mee hoe dit in de andere provincies wordt opgepakt. De middelen willen we inzetten in aanvulling op bestaande middelen voor de opgaven in het landelijk gebied.'


Reactie Groningen

In Groningen is landbouwgedeputeerde Henk Emmens (BBB) blij met de regeling. Hoewel hij er binnen het college nog niet over heeft gesproken, verwacht hij begin oktober een aanvraag in te kunnen dienen. Drie van de vier beoogde richtingen van de regeling, omschakeling, verplaatsing en opkoop zijn in Groningen niet zo noodzakelijk als elders. Dat maakt de opgave volgens Emmens iets anders dan in andere provincies.

'Groningen heeft gelukkig niet veel stikstofgevoelige natuur. Wij willen het geld dan ook met name gebruiken voor verduurzaming.' De provincie telt 140 PAS-melders. Emmens verwacht met verduurzaming veel van hen te kunnen helpen. 'Maar troefkaart nummer 1 blijft voor mij het verhogen van de rekenkundige ondergrens. Dat zou de minister best snel kunnen regelen en daarmee zijn alle PAS-melders in één klap geholpen.'


Provincie Fryslân laat weten dat er ambtelijk een aanvraag in voorbereiding is om voor de deadline van de eerste tranche (4 oktober) 7,9 miljoen euro aan te vragen. Naar verwachting neemt het college van Gedeputeerde Staten hierover binnen een week een besluit. Met deze middelen is Fryslân voornemens drie subsidieregelingen open te stellen voor PAS-melders, gericht op omschakeling, reductie en verplaatsing.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    0 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    0 %
Meer weer