Wiersma: robotisering tuinbouw is onvermijdelijk

Vanwege de beperkte beschikbaarheid van arbeidskrachten en de oplopende loonkosten is grootschalige robotisering in de tuinbouwsector een logische en onvermijdelijke stap, stelt minister Femke Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

Wiersma%3A+robotisering+tuinbouw+is+onvermijdelijk
© Rolf van Koppen

Over de noodzaak om robotiseren en automatiseren verder te ontwikkelen, wijst Wiersma op het tekort aan werknemers in de tuinbouw. 'Juist ook de tuinbouw biedt de mogelijkheden voor het werken met robots omdat vaak sprake is van behandelingen die steeds weer worden herhaald.'

De landbouwminister sprak woensdag tijdens het Nationaal Tuinbouwcongres van Greenports Nederland bij Unmanned Valley in Katwijk. Het thema was robotisering en goed werkgeverschap. Tijdens de bijeenkomst lanceerde de minister samen met Adri Bom-Lemstra, in haar rol als voorzitter van Greenports Nederland, de website hightecht-tuinbouw.nl als digitaal inspiratieboek voor robotisering en automatisering.


Investering in fieldlabs

In haar toespraak beloofde Wiersma dat ze haar 'bloeiende best' gaat doen voor de Nederlandse tuinbouwsector. Zij meldde aansluitend op het thema onder meer dat de overheid gaat investeren in diverse fieldlabs om de robotisering en de ontwikkeling van onbemande productielocaties te stimuleren. Deze onderzoekslocaties zijn nodig om de ontwikkeling van robots verder te ontwikkelen, te testen en af te stemmen op de praktijk.


De minister roept de tuinbouwsector om alle stakeholders te betrekken bij het proces om minder afhankelijk te worden van arbeidskrachten. Toch waarschuwt zij er ook voor dat mensen altijd nodig blijven voor de teelt en productie van tuinbouwgewassen. 'Het is goed dat tuinders zich dat altijd realiseren en zorgen voor een fijne werkomgeving. Dat is belangrijk voor het imago en voor het draagvlak voor de sector.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    16° / 3°
    10 %
  • Zaterdag
    16° / 2°
    10 %
  • Zondag
    14° / 8°
    60 %
Meer weer