Glastuinbouw blij met innovatieprogramma robotisering

Volgens Glastuinbouw Nederland zet het kabinet voor komend jaar een goede stap met een budget van 40 miljoen euro voor uitdagingen op het gebied van arbeid in de land- en tuinbouw.

Glastuinbouw+blij+met+innovatieprogramma+robotisering
© Paul Schipper

Vanuit dat budget wordt in 2025 ook het innovatieprogramma 'Robots naar de boerenpraktijk' uitgevoerd. In een reactie op de rijksbegroting voor 2025 spreekt voorzitter Adri Bom-Lemstra namens Glastuinbouw Nederland de ambitie uit dat in Nederlandse kassen in 2050 geen handmatige arbeid meer nodig is. De sector kan dit bereiken door robotisering, digitalisering en gebruik te maken van kunstmatige intelligentie.

'Voor onze hoogtechnologische sector komt een innovatieprogramma robotisering in 2025 dan ook als geroepen', vindt Bom-Lemstra. Op weg naar een glastuinbouw waarin volgens haar de gewassen vrijwel autonoom worden geteeld, zal het handmatige productiewerk stap voor stap afnemen, terwijl het aandeel vakmensen en kenniswerkers op de bedrijven zal groeien.

De beschikbaarheid van internationale medewerkers blijft daarmee voorlopig van groot belang voor de sector, verwacht Glastuinbouw Nederland. Leden van de brancheorganisatie werken uitsluitend met gecertificeerde uitzendbureaus en arbeidsbemiddelaars, meldt Bom-Lemstra. Zij stelt dat het goed is dat er nieuwe wetgeving in ontwikkeling is om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt te beschermen.


Huisvesting op eigen terrein

In het regeerprogramma is opgenomen dat provincies en gemeenten meer ruimte moeten laten voor huisvesting op het eigen terrein van de werkgever. Bom-Lemstra zegt dat Glastuinbouw Nederland daar vaker op heeft aangedrongen om ondernemers tegemoet te komen die verantwoordelijkheid pakken en zelf bouwplannen ontwikkelen voor hun tijdelijke medewerkers.

Met als basis een goede cao zorgen glastuinders er volgens de voorzitter van Glastuinbouw Nederland voor dat hun internationale medewerkers verzekerd zijn van veilig en gezond werk, opleiding en ontwikkeling, een eerlijke beloning en goede, betaalbare huisvesting. 'We nemen nadrukkelijk afstand van situaties waarin dat niet het geval is. Tegelijk vinden we het belangrijk dat de overheid inzet op toezicht en handhaving. Misstanden mogen niet lonen.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer