AgriTech biedt blik op toekomst van agrifood

Een robot die asperges oogst voor ze bovenkomen. Sensoren die de temperatuur van een paprikaplant volgen. Ziekten en plagen opsporen en aanpakken via data-analyse en kunstmatige intelligentie. Dat is AgriTech in een notendop.

AgriTech+biedt+blik+op+toekomst+van+agrifood
© Brightland Campus

Het Brightlands AgriTech Event vindt plaats op dinsdag 8 oktober op Brightlands Campus Greenport Venlo. Daar krijgen de nieuwste technologieën op het gebied van AgriTech een podium; van de inzet van drones en sensoren in relatie tot de nieuwste roboticatechnieken tot aan de data-science-analyses van de toekomst en de inzet van kunstmatige intelligentie (AI).

Volgens Janou van de Vorst, projectmanager Brightlands AI Academy op de campus in Venlo, is AgriTech de sleutel voor de grote uitdagingen waarmee de agri- en foodsector wordt geconfronteerd. 'Wereldwijde transities zoals klimaatverandering, de toenemende schaarste aan hulpbronnen en vergrijzing hebben een grote impact op de land- en tuinbouw. Deze ontwikkelingen dwingen sectoren in hoog tempo slimmer, duurzamer en efficiënter te worden.'

Met nieuwe technologieën is het mogelijk de productiviteit te verhogen, de impact op het milieu te verminderen en het tekort aan geschikt personeel aan te pakken, stelt Van de Vorst. Technologie kan volgens haar het leven van een teler makkelijker maken; robotica kan het tekort aan arbeidskrachten opvangen, slimme sensoren meten de samenstelling van de bodem, de rijpheid van het gewas en het vochtgehalte en via gps, drones en kaart- en zichtsystemen worden velden gevolgd.

Samen innoveren, over sectoren heen, is nodig om te overleven

Janou van de Vorst, projectmanager Brightlands AI Academy

Maar het is volgens Van de Vorst essentieel dat de beschikbare data ook worden gekoppeld. 'Data alleen zeggen niet zoveel. De computer leert pas echt van data als deze wordt gevoed met datasets en daarvan kan leren. Next step is kijken en experimenteren met de huidige data en daar een werkend AI-model uit halen. Dan zijn de mogelijkheden eindeloos.'

Trends ontdekken

Het evenement biedt bezoekers de kans in contact te komen met toonaangevende bedrijven en de nieuwste technologieën en trends in de land- en tuinbouw te ontdekken. 'Er zijn presentaties, themagesprekken en workshops. Er is een mega hackathon waar studenten aan de slag gaan met challenges van bedrijven en via een innovatietour kunnen deelnemers ontdekken wat er op het campusterrein te doen is.'

Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld een kijkje nemen in de gloednieuwe hightechonderzoekskas van het Brightlands Future Farming Institute. Daar doet de Universiteit Maastricht vanaf 1 september onderzoek.

Op het podium Teeltoptimalisatie laten experts zien hoe sensoren, drones en satellietbeelden helpen bij het optimaliseren van gewasbeheer en de software die hiervoor wordt gebruikt. Een van de innovators op dit podium is BASF-Nunhems.

Geïntegreerd telen

Dit bedrijf combineert via het concept van geïntegreerd telen de kennis van de gewastelers met geavanceerde technologie en nieuwe wetenschappelijke inzichten. Dat moet volgens BASF-Nunhems leiden tot 'een stabiele, robuuste en reproduceerbare datagestuurde strategie voor de ontwikkeling van betrouwbare rassen, winstgevende concepten en duurzame oplossingen'.

Green engineering is het ontwerpen, commercialiseren en gebruiken van processen en producten op een manier die de vervuiling vermindert, de duurzaamheid bevordert en de risico's voor de menselijke gezondheid en het milieu minimaliseert zonder de economische levensvatbaarheid en efficiëntie op te offeren. Een mooi voorbeeld hiervan is de Limburgse machinebouwer FineField die een plukrobot heeft ontwikkeld voor het efficiënt oogsten van blauwe bessen.

Op het podium Automatisering & Robotica worden de nieuwste ontwikkelingen in autonome veld-, voer-, snij- en beweidingsrobots gepresenteerd. Deze technologieën kunnen taken zoals zaaien, oogsten en onkruidbestrijding efficiënt en nauwkeurig uitvoeren.

Speciale nippers van John Deere

Trekker- en landbouwmachinefabrikant John Deere presenteert op dit podium zijn nieuwste innovatie: speciale nippels die het mogelijk maken alleen bemesting en/of gewasbescherming in te zetten waar dat echt nodig is.

Data en AI helpen bij het voorspellen van bijvoorbeeld oogstopbrengsten, het detecteren van ziekten en plagen en het optimaliseren van teeltstrategieën. Onder andere Supply Chain Valley en Pharox presenteren op 8 oktober het 'digital product passport' dat een product vergezelt op zijn reis door de keten. Het maakt belangrijke data en de herkomst van een product inzichtelijk.

Het Brightlands AgriTech Event biedt volgens Van de Vorst niet alleen waardevolle inzichten en kennis, maar ook de mogelijkheid om te netwerken met gelijkgestemde professionals en pioniers. 'Van binnen en buiten de agrifood, want de techniek is onafhankelijk van de sector. Het gaat echt om het leggen van slimme verbindingen waardoor nieuwe technieken breed worden ingezet. Met elkaar innoveren, over sectoren heen, is noodzakelijk om te overleven.'

AgriTech nog meer laten groeien op Brightlands Campus

Brightlands Campus Greenport Venlo is volgens projectmanager Janou van de Vorst een mooi podium voor het evenement. 'De campus is al betrokken bij flink wat AgriTech-projecten en er lopen diverse scholingsprogramma's, zoals de Brightlands AI Academy waar ondernemers hun praktijkcases inbrengen en met data en AI aan de slag gaan. We willen ook bedrijven uit de machine- en engineering industrie meer aan onze community verbinden, zodat AgriTech nog meer kan groeien. Maar het gaat niet alleen om bedrijven; agrifood is nu een totale onbekende voor bijvoorbeeld studenten Data Science en Engineering, terwijl deze sector zo fascinerend is. Dat willen we meer laten zien.' Het evenement begint op 8 oktober om 9.15 uur. Inloop is vanaf 8.30 uur. Het programma duurt tot 17 uur, waarna er een netwerkborrel is. De voertaal is Engels. Aanmelden kan via de website brightlandsagritech.com.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    19° / 7°
    10 %
  • Maandag
    20° / 10°
    30 %
  • Dinsdag
    20° / 11°
    5 %
Meer weer