Wiersma: arbeidsmigranten blijven nodig in landbouw

Landbouwminister Femke Wiersma wil 'op een constructieve manier' het gesprek aangaan over de mogelijke beperking van arbeidsmigratie. 'Maar voorlopig zijn arbeidsmigranten toch ook voor de landbouw nog van groot belang', zegt zij in reactie op het plan van de VVD om het aantal arbeidsmigranten te beperken.

Wiersma%3A+arbeidsmigranten+blijven+nodig+in+landbouw
© Dirk Hol

De VVD wil niet naar nul arbeidsmigratie, zegt Tweede Kamerlid Thierry Aartsen die een visie schreef over arbeidsmigratie. Hij wil arbeidsmigratie ontmoedigen door bedrijven te stimuleren te investeren in automatisering en robots in plaats van goedkoop personeel aan te trekken. Hij doelt onder meer op de glastuinbouw, slachterijen en distributiecentra.

'Volgens mij zijn er verschillende sectoren waar arbeidsmigranten op dit moment een belangrijk deel van uitmaken', zegt Wiersma. Bij het aanscherpen van het beleid moet dus wel goed rekening worden gehouden met de impact op die sectoren, vindt de bewindsvrouw.

De BBB-minister benadrukt dat er in het coalitieakkoord ook wordt gepleit voor een agenda voor robotisering. 'Dat kan hier natuurlijk een onderdeel van zijn.' Maar machines kunnen nu nog niet het werk van arbeidsmigranten overnemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer