Agritech is sleutel voor uitdagingen in sector

Een robot die asperges oogst voor ze boven komen. Sensoren die de temperatuur van een paprikaplant volgen. Ziekten en plagen snel opsporen en aanpakken via data-analyse en AI. De land- en tuinbouw kan niet meer zonder agritech.

Agritech+is+sleutel+voor+uitdagingen+in+sector
© Brightlands Campus Greenport Venlo

Op dinsdag 8 oktober vindt het Brightlands AgriTech Event plaats op Brightlands Campus Greenport Venlo. Daar krijgen de nieuwste technologieën op het gebied van agritech een podium: van de inzet van drones en sensoren in relatie tot de nieuwste roboticatechnieken tot aan de data science analyses van de toekomst en de inzet van kunstmatige intelligentie (AI).

Agritech is dé sleutel voor grote uitdagingen waarmee de agri- en foodsector wordt geconfronteerd, stelt Janou van de Vorst, projectmanager Brightlands AI Academy op de campus.


Grote impact

'Klimaatverandering, toenemende schaarste aan hulpbronnen en vergrijzing hebben grote impact op de land- en tuinbouw. Deze ontwikkelingen dwingen sectoren om in hoog tempo slimmer, duurzamer en efficiënter te worden', benadrukt Van de Vorst. 'Met nieuwe technologieën is het mogelijk om productiviteit te verhogen, milieu-impact te verminderen en tekort aan geschikt personeel aan te pakken.'

Met elkaar innoveren, over sectoren heen, is nodig om te overleven

Janou van de Vorst, projectmanager Brightlands AI Academy

Agritech kan volgens de projectmanager het leven van een teler makkelijker maken: robotica kan het tekort aan arbeidskrachten opvangen, slimme sensoren meten de bodemsamenstelling, de rijpheid van het gewas, het vochtgehalte et cetera en via gps, drones en kaart- en zichtsystemen worden velden in de gaten gehouden. Maar het is essentieel dat de beschikbare data ook worden gekoppeld.

'Data alleen zeggen niet zoveel. De computer leert pas echt van data, als hij wordt gevoed met datasets en daarvan kan leren. Next step is kijken en experimenteren met de huidige data en daar een werkend AI-model uit halen. Dan zijn de mogelijkheden eindeloos: een kweker krijgt meer inzicht in zijn teelt en weet precies wat er moet gebeuren voor een optimale groei van zijn gewas', zegt Van de Vorst.


Nieuwste technologieën

Het event biedt bezoekers een kans om in contact te komen met toonaangevende bedrijven en de nieuwste technologieën en trends in de land- en tuinbouw te ontdekken.

'Het programma bestaat uit presentaties, themagesprekken en workshops. Er is een mega hackathon waar studenten aan de slag gaan met challenges van bedrijven en via een innovatietour kunnen deelnemers ontdekken wat er op het campusterrein is te doen. Ze kunnen bijvoorbeeld een kijkje nemen in de nieuwe hightech onderzoekskas van het Brightlands Future Farming Institute, waar Maastricht University vanaf 1 september doet.'


Podia

Op het podium Teeltoptimalisatie laten experts zien hoe sensoren, drones en satellietbeelden helpen bij gewasbeheer optimaliseren en welke software ze gebruiken.

Een van de innovators op dit podium is BASF | Nunhems. Dit bedrijf combineert via 'geïntegreerd telen' kennis van telers met geavanceerde technologie en nieuwe wetenschappelijke inzichten. Dit leidt tot een stabiele, robuuste en reproduceerbare datagestuurde strategie voor de ontwikkeling van betrouwbare rassen, winstgevende concepten en duurzame oplossingen.


Green engineering

Een andere ontwikkeling is Green Engineering. Dit is het ontwerpen, commercialiseren en gebruiken van processen en producten op een manier die vervuiling vermindert, duurzaamheid bevordert en risico's voor de menselijke gezondheid en het milieu minimaliseert zonder de economische levensvatbaarheid en efficiëntie op te offeren.

Zo heeft de Limburgse machinebouwer FineField een plukrobot ontwikkeld voor het efficiënt oogsten van blauwe bessen.


Automatisering & Robotica

Op het podium Automatisering & Robotica worden de nieuwste ontwikkelingen in autonome veld-, voer-, snij- en beweidingsrobots gepresenteerd. Deze technologieën kunnen taken zoals zaaien, oogsten en onkruidbestrijding efficiënt en nauwkeurig uitvoeren.

Trekker- en landbouwmachinefabrikant John Deere presenteert speciale nippels die het mogelijk maken om alleen bemesting en/of gewasbescherming in te zetten waar dat echt nodig is.


Via gps, drones en kaart- en zichtsystemen kunnen velden en gewassen goed in de gaten worden gehouden.
Via gps, drones en kaart- en zichtsystemen kunnen velden en gewassen goed in de gaten worden gehouden. © LLTB

Data en AI helpen bijvoorbeeld bij oogstopbrengsten voorspellen, ziekten en plagen detecteren en teeltstrategieën optimaliseren. Op het podium over dit thema presenteren onder andere Supply Chain Valley en Pharox het digital product passport dat een product vergezelt op zijn reis door de keten. Het maakt belangrijke data en de herkomst van een product inzichtelijk.

De campus is volgens Van de Vorst een mooi podium voor het event. 'De campus is al betrokken bij flink wat agritechprojecten en er lopen diverse scholingsprogramma's zoals de Brightlands AI Academy, waar ondernemers hun praktijkcases inbrengen en zelf met data en AI aan de slag gaan', zegt hij.


Bedrijven en studenten

'Via dit event willen we ook bedrijven uit de machine- en engineering industrie meer aan ons verbinden, zodat agritech hier nog meer groeit. Het gaat niet alleen om bedrijven, maar ook om studenten. Agrifood is een totale onbekende voor bijvoorbeeld studenten Data Science en Knowledge Engineering, terwijl de sector zo fascinerend is. Dat willen we meer laten zien.'

Voor de projectmanager is dit evenement een must voor ondernemers, beleidsmakers, onderzoekers en studenten die op het gebied van agritech willen worden uitgedaagd. 'Het gaat echt om slimme verbindingen leggen waardoor nieuwe technieken breed kunnen worden ingezet. Met elkaar innoveren, over sectoren heen, is noodzakelijk om te overleven.'


Gevarieerd programma met voor iets wat wils

Het Brightlands AgriTech Event wordt georganiseerd op Brightland Campus Greenport Venlo, in samenwerking met diverse partners. Denk aan Maastricht University, LIOF, BASF | Nunhems, Rabobank, John Deere en AgroWizard. Met zoveel verschillende partners kunnen bedrijven, ondernemers, studenten en andere bezoekers dan ook een gevarieerd programma verwachten, waarbij er voor ieder wat wils is. De organisatie van het event houdt daarbij een aantal pijlers aan. De eerste pijler is dat er toonaangevende visionaire sprekers uit de industrie spreken en presentaties geven. Bijvoorbeeld over de laatste ontwikkelingen op het gebied van precisielandbouw, verticale teelt en duurzame productieprocessen. Gasten hoeven niet alleen te luisteren, maar er zijn ook interactieve demonstraties en workshops. Verder zijn er livedemonstraties van autonome voertuigen en AI-aangedreven systemen en praktische workshops: van sensortechnologie tot green engineering. Daarnaast biedt het event ruimte om te netwerken met professionals uit de hele Euregio. Denk aan vertegenwoordigers van vooraanstaande bedrijven en kennisinstellingen. Dit biedt bezoekers de kans om waardevolle contacten te leggen, strategische partnerschappen te vormen en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden met innovatieve start-ups en gevestigde bedrijven. Maar ook talent van de toekomst kan hier worden gevonden, zoals studenten die aan de slag gaan met de oplossing voor bedrijfsvraagstukken. Heeft u vragen of wilt u meer informatie, dan kunt u terecht bij de Brightland Campus Greenport Venlo.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer