Recensie: Realistisch beeld van landbouw en voedsel voor stadse lezer
Hoe voeden we de almaar groeiende wereldbevolking zonder de aarde te vernietigen? Die vraag staat centraal in het boek 'Boter, Kaas en Havermelk', van politicoloog, filmmaker en Food Hub-oprichter Joris Lohman.

Lohman stortte zich vijftien jaar geleden als zelfbenoemde 'havermelkdrinker avant la lettre' in de wereld achter ons eten. Sindsdien richtte hij Food Hub op, een opleidings- en adviesbureau in landbouw en voedsel. Daarnaast maakte hij onder andere met wetenschapsjournalist Hidde Boersma de documentaire The Future of Food.
Alles wat Lohman in die jaren leerde over de landbouwsector, bijvoorbeeld op het gebied van gewasbescherming en het verschil tussen biologische en gangbare landbouw, legt hij in zijn boek in begrijpelijke taal uit aan de lezer. De auteur richt zich met name op stadse lezers. Hij probeert voor hen een realistischer beeld te schetsen van hoe de landbouw- en voedselsector in elkaar steekt dan veel van deze consumenten hebben.
In het boek vertelt de auteur over zijn eigen ervaringen die hij de afgelopen jaren tegenkwam in de voedselwereld, die varieert van biodynamische boerderijen tot futuristische kippenfarms in Ivoorkust en alles daartussenin. Daarna probeert Lohman zijn lezers te overtuigen van hoe het anders kan. Anders produceren is onderdeel van de oplossing, maar hij constateert dat er een minstens zo belangrijke rol is weggelegd voor de consumenten en de keuzes die zij maken.
Voedselzekerheid
Lohman is optimistisch over de voedseltransitie. Hij geloof erin dat we voldoende voedsel kunnen produceren voor de generaties na ons. En met de kennis, techniek en grondstoffen die voorhanden zijn kunnen we dit zelfs een stuk duurzamer doen dan voorheen.
Het boek eindigt met de belofte die Lohman aan het begin van zijn verhaal maakt: een nieuw verhaal over het verleden, het heden en de toekomst van ons voedsel. Hoe Lohman hiertoe komt kan de lezer zelf ontdekken, maar de conclusie van de schrijver verraadt iets van zijn ideeën hierbij.
'Er is plek voor optimaal productieve landbouw, natuurinclusieve en biologische landbouw. En omdat er minder ruimte nodig was voor voedselproductie, ontstond er meer ruimte voor natuurherstel.' Het boek eindigt daarmee als een sprookje: 'Ze aten boter, kaas en dronken havermelk – en leefden nog lang en gelukkig.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Niemeyer Cultivator (geen schijveneg) Overig (LH) #688655
Gebruikt, € 600
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (HA) #60895
Gebruikt, € 19.999
-
Kuhn GF 8501 TO
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson Tractor 3640 (WD) #46915
Gebruikt, € 56.580
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Dinsdag15° / 0°0 %
-
Woensdag16° / 2°0 %
-
Donderdag19° / 3°0 %