Recensie: Inspirerende noordelijke boeren blikken tien jaar vooruit

Dertien boeren uit Noord-Nederland blikken in het boek 'En de boer...' vooruit op de toekomst. Hoe ziet hun bedrijf er dan uit, wat hebben ze aangepakt, opgelost of veranderd?

Recensie%3A+Inspirerende+noordelijke+boeren+blikken+tien+jaar+vooruit
© Ellie van den Bos

Zoals de tekst op de achterflap van het boek al aangeeft, spreekt uit alle verhalen een mentaliteit van volhouden. Want ondanks alle worstelingen, alle onzekerheid over de toekomst en alle veranderingen in en om de sector gaan deze boeren door.

De dertien veehouders en akkerbouwers zijn afkomstig uit de drie noordelijke provincies. Een divers gezelschap, maar met gemeenschappelijke drijfveren. 'De mentaliteit van het niet opgeven, risico's nemen, je verstand gebruiken en in jezelf blijven geloven', zoals schrijver Ellie van den Bos het beschrijft.

Het boek werd woensdag 4 september gepresenteerd op de boerderij van melkveehouder Gjalt Mulder in het Friese Lippenhuizen. Hij vertelt in het boek over zijn kinderen, van wie twee zoons in het bedrijf actief zijn. Mulder is volop bezig om een bedrijf neer te zetten waar in ieder geval voor één opvolger plek is.

'Ik zou graag een iets minder kwetsbare situatie willen overdragen', wordt Mulder geciteerd. 'Mijn stip op de horizon was altijd iets achterlaten wat overdraagbaar is. Voor mij is het spannend dat er door alle maatregelen veel onzeker is geworden in het voortbestaan van het bedrijf.'

Het zal voor veel boeren een herkenbaar verhaal zijn, en dat geldt ook voor de verhalen van de twaalf andere boeren en boerinnen in het boek. Voor wie inspiratie zoekt richting de toekomst, is 'En de boer...' een aanrader. De makers hopen echter op een breder publiek. Van den Bos: 'Ik hoop dat dit boek naar veel verschillende lezers een weg vindt. Dat het een uitnodiging wordt tot gesprekken binnen en buiten de landbouw.'

De dertien boeren zijn lid van het Katalysatorteam van AgroAgenda Noord-Nederland. Ellie van den Bos tekende de dertien verhalen op en Christa Moesker heeft het boek vormgegeven en geïllustreerd. Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo schreef het voorwoord.

'En de boer...' is een uitgave van AgroAgenda Noord-Nederland en is verkrijgbaar bij diverse boekwinkels en via de Groene Winkelkar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 13°
    95 %
  • Donderdag
    17° / 12°
    95 %
  • Vrijdag
    15° / 10°
    95 %
Meer weer