Melkproductie zakt verder in

De Nederlandse melkproductie is in augustus met 4 procent gedaald ten opzichte van juli. Er werd ook 4 procent minder geproduceerd dan in augustus vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Melkproductie+zakt+verder+in
© Twan Wiermans

Melkveebedrijven in Nederland produceren al het hele jaar minder melk dan een jaar geleden. Samen met Ierland en het Verenigd Koninkrijk behoort Nederland tot de 'krimpende landen'.

In de Europese Unie als geheel is de productie in de periode van januari tot en met juni wel gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Met name in Polen, Frankrijk en Italië ligt de levering van boerderijmelk op een hoger niveau. Duitsland kent een kleine groei.



RaboResearch verwacht dat de melkproductie in 2025 wereldwijd wel groeit, maar dat deze groei wordt getemperd doordat er minder melkkoeien zijn in Europa, de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. De uitbraken van blauwtong in Europa en het vogelgriepvirus in de Verenigde Staten zijn ook komend jaar nog grote risicofactoren voor de productie.

Daarnaast zijn er nog altijd geopolitieke spanningen. De spanningen in het Midden-Oosten zijn een bedreiging voor de wereldwijde handel vanwege de transportroutes. Daarnaast is China een onderzoek gestart naar de vermeende dumping van Europese zuivel. Marktkenners verwachten dat dit voor de handel in 2025 nog geen effect heeft, maar mogelijk gaat dit het jaar erop wel een rol spelen.


• Bekijk de actuele zuivelprijzen

Marktanalisten kijken nadrukkelijk naar Nieuw-Zeeland. De verwachting is dat de melkproductie in Nieuw-Zeeland stijgt door betere weersomstandigheden. In China staat de melkproductie juist onverminderd onder druk. Chinese melkveehouders stoppen door de lage prijzen. Dit biedt voor andere landen bij een toenemende vraag in 2025 mogelijk meer kansen voor export van zuivel naar dat land.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    13° / 8°
    40 %
  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 9°
    70 %
Meer weer