Weidegang zorgt voor hogere liquiditeitsmarge bij melkveehouders

Melkveehouders die weidegang toepassen, hebben een hoger voersaldo en een hogere liquiditeitsmarge dan ondernemers die geen weidegang toepassen. Dat blijkt uit onderzoek door Alfa Accountants en Adviseurs op basis van gegevens van klanten over de afgelopen drie jaar.

Weidegang+zorgt+voor+hogere+liquiditeitsmarge+bij+melkveehouders
© Job Hiddink

Dit meldt Alfa Accountants en Adviseurs in 'Cijfers die spreken'. Bedrijven met weidegang kopen minder voer aan, omdat ze minder intensief zijn. Hierdoor liggen de totale voerkosten 1,21 euro per 100 kilo melk lager. De melkprijs ligt, vooral vanwege de weidepremie, 1,58 euro per 100 kilo hoger. Het saldo komt bij ondernemers met weidegang 2,48 euro per 100 kilo hoger uit.

De niet-toerekenbare kosten zijn redelijk vergelijkbaar. Bedrijven met weidegang laten een hoger bruto-overschot zien met een verschil van 2,20 per 100 kilo melk. Omdat de HAR-lasten (huur, afschrijving en rente) ongeveer op hetzelfde niveau liggen, is de kasstroom met 2,10 euro per 100 kilo melk in het voordeel van bedrijven die weiden.


Kleiner van omvang

Bedrijven die weiden, zijn kleiner van omvang dan bedrijven die niet weiden. Ook hebben bedrijven die weiden een lagere intensiteit per hectare en ligt de melkproductie per koe 602 kilo per jaar lager, met wel iets hogere vet- en eiwitgehaltes.

De privé-uitgaven op bedrijven die weiden, liggen gemiddeld 94 cent per 100 kilo melk hoger dan bij bedrijven niet weiden. Dit komt waarschijnlijk doordat deze bedrijven meer arbeid per 100 kilo melk nodig hebben dan de niet-weiders. In de liquiditeitsmarge houden de weiders 1,30 euro per 100 kilo melk meer over dan de niet-weiders.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer