Waalse boeren protesteren voor krachtige maatregelen blauwtong

De Waalse landbouworganisatie Fugea protesteert woensdag in Namen voor krachtige maatregelen tegen de blauwtongepidemie. Ze wil dat de vaccins en bemonstering opnieuw worden vergoed. Die moeten veehouders sinds kort zelf betalen.

Waalse+boeren+protesteren+voor+krachtige+maatregelen+blauwtong
© Jorien Slager

Fugea noemt het blauwtongvirus een crisis die jaren niet is voorgevallen, meldt vilt.be. 'Er zijn al minstens 2.300 uitbraken gemeld in België en de schade is groot', schrijft de Waalse landbouworganisatie in een mededeling. Zo stierven in juli en augustus 14.000 meer volwassen schapen dan in 2023.

De landbouworganisatie vindt ook dat de overheden er onvoldoende in zijn geslaagd om op deze crisis te anticiperen en oplossingen te bieden. Ze willen dat hier goed naar wordt gekeken, zodat bij een volgende crisis krachtig kan worden ingegrepen om de schade voor veehouders zoveel mogelijk te beperken.


Fugea wil dat veehouders financieel worden gesteund bij de aankoop van vaccins, geneesmiddelen en opsporingstests. De organisatie vraagt ook gerichte compensatie om de verschillende economische verliezen te dekken en wil een aanpassing van de Waalse GLB-regels voor schapenhouderijen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    15° / 13°
    95 %
  • Donderdag
    17° / 12°
    95 %
  • Vrijdag
    15° / 10°
    95 %
Meer weer