LTO: 'Nederland, doe ook beroep op crisissteun blauwtong'

België heeft tijdens de Europese landbouwraad, de vergadering van de Europese landbouwministers, aangedrongen op financiële compensatie voor schapenhouders van wie schapen zijn getroffen door blauwtong. LTO Nederland roept landbouwminister Femke Wiersma op om zich hierbij aan te sluiten en zo snel mogelijk een aanvraag in te dienen bij de Europese Commissie voor de beschikbaarstelling van crisisfondsen.

LTO%3A+%27Nederland%2C+doe+ook+beroep+op+crisissteun+blauwtong%27
© Marcel Berendsen

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski maakte maandag bekend dat 120 miljoen euro uit de crisisreserve wordt overgemaakt naar onder meer Duitsland, Italië en Roemenië. Deze landen kunnen daarmee boeren en tuinders compenseren voor de impact van het extreme weer van afgelopen jaar. Het crisisfonds is daarmee nog niet uitgeput. Lidstaten kunnen nog tot in totaal 150 miljoen euro aan aanvragen doen voor crisissteun. Onder meer België deed hiervoor maandag bij de Europese landbouwraad een aanvraag om de door blauwtong getroffen veehouders te kunnen ondersteunen.

De vergoeding moet volgens LTO wel van substantiële betekenis zijn, zodat het echt perspectief gaat bieden voor de schapenhouderij in Nederland. Volgens de belangenorganisatie zijn schapenhouders het afgelopen jaar emotioneel en financieel hard getroffen door de uitbraak van het blauwtongvirus. 'De situatie is bij veel schapenhouders ronduit slecht, doordat de ziekte blijft doorwoekeren', staat in een verklaring.


Financiële verlichting

Het Europese crisisfonds kan volgens LTO worden aangewend om financiële verlichting te brengen. De financiële schade door blauwtong is volgens de belangenorganisatie groot in Nederland. Schapenhouders hebben in 2023 en 2024 enorme aantallen dieren verloren. 'Bij veel schapenhouders staat het water daardoor aan de lippen.'


Volgens LTO is er in de sector waarschijnlijk al meer dan 10 miljoen euro aan schade geleden. De kosten worden veroorzaakt door dode schapen, maar ook door medische kosten, extra zorg, vaccinatiekosten en bijvoorbeeld kosten voor destructiebedrijf Rendac.


Het crisisfonds kan volgens LTO verlichting brengen om de financiële gevolgen van de dierziekte deels te compenseren. Dit is eerder ook gebeurd voor vogelgriep en Afrikaanse varkenspest.

Woensdag vindt een debat plaats in de Tweede Kamer met landbouwminister Femke Wiersma. LTO hoopt dat zij tijdens het debat toezegt om alsnog om zo snel mogelijk een aanvraag in te dienen, zodat het Comité voor de gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten tijdens het overleg van 7 oktober een goedkeuringsbesluit voor de crisissteun kan verlenen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer