Afrikaanse varkenspest duikt op 300 kilometer van Nederlandse grens op

Het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) heeft vastgesteld dat een klein varkensbedrijf in het Duitse Gerolsheim in het district Bad Dürkheim is getroffen door Afrikaanse varkenspest. Het bedrijf bevindt zich op slechts 300 kilometer van de grens met Nederland.

Afrikaanse+varkenspest+duikt+op+300+kilometer+van+Nederlandse+grens+op
© Varkens Archief

Op zondag 11 augustus stierf een van de varkens op het varkensbedrijf in Gerolsheim aan mogelijke verschijnselen van Afrikaanse varkenspest. Het FLI bevestigde dat enkele dagen later. Het instituut onderzoekt twee varkens die op het bedrijf werden geruimd nog op het virus.

Donderdag is gestart met drones uitgerust met warmtecamera's om het gebied van 1.500 hectare te controleren op de aanwezigheid van wilde zwijnen. Ook is met speciaal daarvoor getrainde honden gezocht naar kadavers van wilde zwijnen. In het gebied is geen enkel wild zwijn of kadaver ervan aangetroffen.

Hoe het Afrikaanse varkenspestvirus de varkens van het bedrijf heeft kunnen besmetten, is nog niet bekend. Het FLI gaat monsters onderzoeken om te achterhalen uit welke regio het virus komt. Vrijdag zijn inspecties van andere varkensbedrijven begonnen in een straal van 10 kilometer rondom het getroffen bedrijf. In deze zone liggen zeven bedrijven met dertien dieren inclusief minivarkens. Ook worden de eigenaren gewezen op de geldende hygiënemaatregelen voor de varkenshouderij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    23° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    0 %
Meer weer