Rechtbank honoreert miljoenenclaim Limburgse tuinders

Grondontwikkelbedrijf Californië moet ruim 14,7 miljoen euro betalen aan glastuinders in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. De rechtbank Limburg heeft dat vorige week bepaald.

Rechtbank+honoreert+miljoenenclaim+Limburgse+tuinders
© Tuinbouwgebied Californië

De rechtszaak, die was aangespannen door zes Limburgse glastuinders, heeft te maken met de aan- en verkoop van gronden in het glastuinbouwgebied Californië. Deze transacties hebben plaatsgevonden in de jaren 2019 en 2020.

De toenmalige directeur van het grondontwikkelbedrijf kocht toen 29 hectare grond voor zijn eigen bedrijf tegen een prijs van minder dan 9 euro per vierkante meter. De grond was bedoeld om zonnepanelen te plaatsen. Maar de eisers in deze rechtszaak kochten in de jaren 2007 en 2008 grond van Californië voor prijzen variërend van 27 tot 30 euro per vierkante meter.


Clausule in koopcontract

De grondprijs was in die tijd voor de tuinders niet onderhandelbaar. Wel werd in het koopcontract een clausule opgenomen dat het grondontwikkelingsbedrijf het verschil zou terugbetalen als gronden in het tuinbouwgebied Californië in een later stadium zouden worden verkocht voor lagere prijzen. De bedragen die de betreffende glastuinders nu terugvorderen, lopen uiteen van 2,1 tot 2,8 miljoen euro.

De tuinders verwijzen naar deze clausule vanwege de transacties tussen Californië en de oud-directeur. Het verschil is nooit terugbetaald. Daarom zijn de eisers naar de rechter gestapt en die heeft hen nu in het gelijk gesteld. In de ruim 14,7 miljoen euro die moeten worden terugbetaald, is ook de rente over het verschuldigde bedrag meeberekend.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer