Twentse boeren eisen dat fietsstraat verdwijnt vanwege verkeersveiligheid

Een fietsstraat die enkele jaren geleden is geplaatst in het Twentse Losser had er nooit mogen komen. Dat betoogde de advocaat van enkele agrarische bedrijven en een zorgboerderij in de omgeving donderdag bij de Raad van State.

Twentse+boeren+eisen+dat+fietsstraat+verdwijnt+vanwege+verkeersveiligheid
© Google Streetview

Een veilige fietsverbinding tussen Enschede en Losser over de Hogeboekelweg was het doel van het gemeentebestuur van Losser. Maar de agrariërs en omwonenden spreken van een mislukt project. Ze eisen bij de Raad van State dat de verkeersmaatregel wordt teruggedraaid.

De Hogeboekelweg is gedeeltelijk afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voor een ander deel van die weg is een maximumsnelheid ingesteld van 30 kilometer. De rijbaan is 60 centimeter versmald. Daarnaast zijn grasbetonblokken in de bermen gelegd zodat het verkeer daar niet wegzakt.

Met deze maatregel probeerde het gemeentebestuur van Losser gemotoriseerd verkeer te ontmoedigen en een groei van het aantal fietsers te realiseren. Dat is nauwelijks gelukt. Woordvoerders van de gemeente kwamen wel met bemoedigende cijfers van de provincie Overijssel. Maar die cijfers konden nog niet worden weersproken met een tegenonderzoek. Voor de Raad van State staan die daarom nog niet vast.


Gedwongen aanleg

Een motie van de gemeenteraad van Losser dwong het gemeentebestuur de fietsstraat aan te leggen. Ondanks twijfels daarover van verkeersdeskundigen, de politie en de gemeentelijke bezwarencommissie.

De bewoners en agrariërs zeggen nu met de gebakken peren te zitten. Ze spreken allemaal over een toegenomen onveiligheid op de Hogeboekelweg. 'Als ik daar met mijn trekker rijd, dan wijken fietsers niet graag uit naar de grasbetonblokken', zegt de advocaat van de agrariërs. Hij wijst op de parallel lopende provinciale weg tussen Enschede en Losser met een breed fietspad ernaast. Die is veel veiliger voor fietsers. Daar hebben ze minder last van landbouwverkeer.

Volgens de gemeentewoordvoerder is dat niet helemaal juist. Het landbouwverkeer is verboden op de provinciale weg en moet daarom gebruikmaken van een ventweg die ook weer wordt gedeeld met fietsers. Bovendien wil de gemeente samen met de provincie juist een fietsnetwerk realiseren over rustige landwegen in het buitengebied. Ook al botst dat soms met de belangen van agrariërs die ruimte moeten hebben met hun voertuigen.


Flink omrijden

Voor bedrijven en omwonenden bij het afgesloten gedeelte van de Hogeboekelweg geldt geen inrijverbod. Maar voor eigenaren en bezoekers van voornamelijk agrarische bedrijven is een ontheffing nodig om toch over het afgesloten weggedeelte te rijden. Anders moeten ze flink omrijden, met omrijschade tot gevolg. Volgens een van de rechters van de raad moeten de bedrijven dan wel concreet maken hoeveel schade ze lijden. Dat is niet gebeurd.

De eigenaar van een zorgboerderij is zo kwaad over de verkeersmaatregel dat hij weigert een ontheffing aan te vragen. Daardoor is verkeer naar zijn zorgboerderij wel gedwongen om flink om te rijden. De raad doet over zes weken uitspraak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer