Miljoenenclaims dreigen in zaak over amfetamine in vergisters

Rechtszaken over de sluiting van 23 vergistingsbedrijven vorig jaar in het noorden van het land zitten in de pijplijn. Bij de covergistingsinstallaties werden in oktober en december in het digestaat te hoge concentraties amfetamine gevonden, waarna ze enkele maanden op slot gingen. De bedrijven willen de schade verhalen.

Miljoenenclaims+dreigen+in+zaak+over+amfetamine+in+vergisters
© Marcel Berendsen

Na onderzoek kwam vast te staan dat de amfetamine niet afkomstig was uit drugsafval. Volgens directeur Robert Goevaers van brancheorganisatie Platform Groen Gas is uit Belgisch onderzoek vast komen te staan dat de amfetamine in het vergistingsproces op natuurlijke wijze is ontstaan. En ook dat deze snel weer zou worden afgebroken door de natuur.

‘De Omgevingsdiensten hebben nooit de ingaande stroom getest, alleen het eindproduct. Die werkwijze is niet juist geweest’, zegt Goevaers. De installaties maandenlang sluiten had dan ook niet gehoeven.

De getroffen ondernemers in Groningen, Friesland en Drenthe vinden dat zij onterecht nadelige gevolgen van de gedwongen sluiting hebben gedragen en stappen waarschijnlijk naar de rechter. ‘Als brancheorganisatie zijn we hierin geen partij, maar ik verwacht meerdere rechtszaken’, aldus Goevaers.


In de kou gezet

‘Als sector en als ondernemers zijn we in de kou gezet, terwijl we in feite dezelfde agenda als de overheid hebben en dingen die fout gaan willen aanpakken. Het had echt op een andere manier gemoeten en gekund’, stelt de directeur van Platform Groen Gas.

Goevaers vindt het lastig concrete bedragen te noemen voor de mogelijke claims. ‘Maar een beetje grote installatie produceert 20 tot 30 miljoen kuub gas per jaar. Een kuub gas is ongeveer 1,20 euro waard. Als die installatie een aantal maanden stilligt, heb je het over vele miljoenen euro’s’, geeft hij aan.


Verantwoordelijk

Of alle 23 bedrijven overgaan tot rechtszaken weet Goevaers niet. ‘Procederen is een vervelende zaak. Maar de schade loopt in de tientallen miljoen euro’s.’ Het is volgens hem wrang dat de rechtszaken uiteindelijk de provincies treffen als verantwoordelijke voor de Omgevingsdiensten. ‘Terwijl de provincie uiteindelijk de besluiten van die diensten heeft overruled.’

BoerBurgerBeweging (BBB) heeft in Groningen schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. De partij stelt ‘in het veld’ te horen dat ook deze provincie wordt aangeklaagd voor haar aandeel in het proces. Ze wil van het provinciebestuur weten hoe Groningen zich voorbereidt op een mogelijke rechtszaak en vanuit welke middelen de eventuele schadevergoeding wordt betaald.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer