Dubieuze luchtwassers nekken uitbreiding varkenshouderij Oud Ootmarsum

Uitbreidingen van veehouderijen dreigen serieus vast te lopen op luchtwassers die niet effectief werken. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State in een zaak over een varkenshouderij in het Overijsselse Oud Ootmarsum.

Dubieuze+luchtwassers+nekken+uitbreiding+varkenshouderij+Oud+Ootmarsum
© Twan Wiermans

Onlangs toonde de Raad van State al geen vertrouwen te hebben in de effectiviteit van luchtwassers in een Brabantse zaak. Woensdag hield de raad de uitbreiding van de varkenshouderij in Oud Ootmarsum tegen vanwege hetzelfde probleem bij luchtwassers.

Wageningen University & Research is al actief om oplossingen te bedenken voor het effectiever maken van luchtwassers. Maar de Raad van State vindt dat overheden bij het verlenen van vergunningen niet te optimistisch mogen zijn.


Effectiviteit

Gemeente Dinkelland ging bij de uitbreiding met ruim negenduizend varkens van varkenshouderij Bruggink in Oud Ootmarsum uit van de optimistische kijk. De berekening van de uitstoot van stikstof was gebaseerd op de door fabrikanten beloofde effectiviteit van de daar gebruikte luchtwassers. De gemeente vond het daarom ook niet nodig om een natuurvergunning te verlenen. De berekende uitstoot bleef binnen de perken.


Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment zette grote vraagtekens bij de berekening en de Raad van State ging daarin mee. De omgevingsvergunning voor een extra stal werd vernietigd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer