Glastuinders Stompwijk niet tevreden met plan voor hun gebied

Een inperking van bouwmogelijkheden en inperking van hun bedrijfsvoering. Dat zijn kort gezegd de belangrijkste bezwaren van enkele glastuinders in het Zuid-Hollandse Stompwijk tegen het nieuwe bestemmingsplan voor het glastuinbouwgebied Meeslouwerpolder.

Glastuinders+Stompwijk+niet+tevreden+met+plan+voor+hun+gebied
© Dirk Hol

De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft dat plan vastgesteld na afspraken met de ondernemers en de provincie. Maar die afspraken blijken toch niet goed te zijn vertaald, vinden de ondernemers die onder meer groente en bloemen kweken in kassen en een loonbedrijf voeren.

Het bestemmingsplan maakt de uitbreiding van het aantal vierkante meters glastuinbouw in dit glastuinbouwgebied mogelijk. Het moet volgens de gemeente een nieuwe, bredere en toekomstbestendige regeling zijn voor alle glastuinbouwers in de Meeslouwerpolder.

De bredere regeling betekent wel dat er naast glastuinbouw wonen mogelijk wordt in een klein aantal woningen die nu nog als bedrijfswoningen zijn aangeduid. Maar glastuinbouw blijft de hoofdfunctie, zegt de gemeente. 'De regeling biedt flexibiliteit voor de grondeigenaren en ondernemers zonder dat dit leidt tot planologische beperkingen voor bestaande glastuinbouwbedrijven in het gebied.'


Gewasbeschermingsmiddelen

Maar dat doet het volgens de ondernemers juist wel. Een van de problemen is de korte buffer van 30 meter tussen enkele toekomstige burgerwoningen en een van de bedrijven. Gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt dan een hachelijke zaak.

De Raad van State hanteert bij gebrek aan een landelijke regeling uit voorzorg een spuitvrije zone van 50 meter. Alleen als uit onderzoek blijkt dat een kortere afstand geen problemen oplevert, geeft de Raad van State groen licht. Vooralsnog is er nog geen onderzoek verricht dat de Raad van State heeft overtuigd.

De advocaat van de gemeente stelt dat het hier om voormalige bedrijfswoningen gaat en dat die woningen al vele jaren in de zone staan. Maar de vraag is of de Raad van State dit argument accepteert. Bij elk nieuw bestemmingsplan moet opnieuw worden gekeken of het leefklimaat in de woningen rondom een spuitzone verantwoord is. Hier is sprake van een nieuwe ontwikkeling. Een burgerwoning die de volle bescherming geniet tegen overlast.


Verloren bouwrechten

Een andere ondernemer klaagt dat het nieuwe bestemmingsplan hem berooft van uitbreidingsmogelijkheden. Hij zou nog rechten hebben om kassen op een van zijn percelen te bouwen. Dat ontleent hij aan een eerder bestemmingsplan voor dit gebied.

Volgens de gemeente zijn dat geen bestaande rechten. De ondernemer zou dit verkeerd hebben begrepen. Kassenbouw binnen het kernglastuinbouwgebied is toegestaan voor zover daarvoor nog ruimte is. Bestaande kassen daarbuiten kunnen blijven bestaan. Maar uitbreiding buiten het kerngebied is volgens de gemeente verboden volgens de eerder gemaakte afspraken. De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer